Gasztro
Tudósok bebizonyították a csokoládéfogyasztás előnyeit
A tudósok 40 és 60 év közötti, ülőmunkát végző, de egészséges embereket vizsgáltak
Brit tudósok 40 és 60 év közötti, ülőmunkát végző, de egészséges embereken vizsgálták a flavonoidok hatását. A vizsgálatot öt héten keresztül végezték.
A résztvevők először intenzíven edzettek egy edzőbiciklin, hogy a szakemberek megállapíthassák a maximális teljesítményüket és a maximális oxigénfogyasztásukat.
Egy idő után az alanyokat két csoportra osztották. Az első csoport naponta, edzés előtt flavonoidokat tartalmazó kakaót (400 mg) kapott, míg a második csoport placebót. Amikor a résztvevők elkezdtek edzeni, a szakemberek megmérték azt az időt, amely ahhoz szükséges, hogy a szervezet oxigénnel lássa el a mozgásigényt. Minél rövidebb volt ez az idő, annál jobban végezték az alanyok a gyakorlatot. Kiderült, hogy azok az önkéntesek, akik edzés előtt kakaót ittak, körülbelül 40 s-ról 34 s-ra csökkentették a reakcióidejüket.
A kutatók azonban megjegyezték, hogy azok, akik a flavonoidok segítségével szeretnék növelni az edzés hatékonyságát, nem kívánatos visszaélni a csokoládéval, mivel az pluszkilók felszaporodásához vezet. A legjobb megoldás, ha másfél evőkanál kakaót tartalmazó italt készítünk.