Gasztro
Lóg, és hamar fonnyadt lesz? Most kiderül, hogy mitől marad kemény!
Kevés olyan kiábrándító kulináris élmény van, mint egy lötyögő sárgarépa a ropogtatni való helyett

Hogy kiderítsék, miért történik ez, a tudósok hosszában feldarabolták a sárgarépát, hogy felfedjék a belsejét, ami segített nekik adatokat gyűjteni arról, hogy a répa belső magját hogyan befolyásolja a hűtés. A hűtőszekrény hideg környezete frissen tartja az élelmiszert, de a levegő kiszárítja azt.
Ahogy a sárgarépa elvesztette nedvességét, a sejtek elvesztették az alakjukat, ami miatt a zöldség megereszkedett.
A kutatók megállapították, hogy a sárgarépa a hűtőszekrényben a víztömegének akár 22 százalékát is elveszíti, ami miatt megpuhul, és naponta átlagosan 0,37 százalékkal zsugorodik.
A gépészetben és építőmérnöki tudományokban használt 3D-s modellező program pontosan megjósolta, hogy a sárgarépa idővel hogyan fog megereszkedni – számol be a csapat a Royal Society Open Science című folyóiratban.
Egy másik tényező is szerepet játszik: miután a sárgarépát felvágták, hajlamos meghajolni a szeletelés tengelye mentén – ez a mechanikai tulajdonság a „maradó feszültség".
A modellezés során arra is fény derült, hogyan lehet a sárgarépát ropogósan tartani:
Tartsuk hidegen, nedvesen, és légmentesen záródó edényben. Ez azt jelenti, hogy nem szabad egyenesen a zöldséges fiókba dobni, hanem inkább párás, lezárt zacskóban kell tárolni.
Ezt a praktikát a faanyagok, a bambusz és más szerves dolgok esetében is lehet alkalmazni.