Egészség

Ez a zöldség sokkal jobb a látásunknak, mint a sárgarépa a szemorvos szerint

Ha meg akarjuk óvni a látásunkat, ne répát együnk a szakember szerint.

Sokkal jobb, ha a leveles kelből eszünk minél gyakrabban. A szemorvos elmondta részletesen, melyik az a zöldség, amit mindennap fogyaszt, hogy egészséges maradjon a szeme és jó a látása – írta meg a marieclarie.hu

Ez a zöldség sokkal jobb a látásunknak, mint a sárgarépa a szemorvos szerint
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Még mindig a sárgarépa jut eszébe az embereknek a szem egészségéről, pedig a leveles kel sokkal hatékonyabban járul hozzá a szemünk épségéhez.

A bogyós gyümölcsök is nagyon hasznosak lehetnek, ha a szemünkről van szó.

A New York-i Mount Sinai Kórház szemész professzora elárulta, hogy van egy olyan zöldség, amit sosem hagyna ki a napjából, mert roppant egészséges a szemnek.

„Minden reggel iszom egy zöld turmixot” – mondta Dr. Rudrani Banik. „A sárgarépa is nagyon hasznos persze. De a leveles kel az, ami segíthet például megelőzni a száraz szem szindrómát, sőt más komolyabb szembetegségeket is.”

Miért jó a szemnek a leveles kel?

A leveles kel tele van A-vitaminnal. Pont ezért javasolták mindig a sárgarépa fogyasztását is a szemünk egészségéért. A leveles kelnek azonban jelentősen magasabb az A-vitamin-tartalma, és jobban fel is szívódik belőle a vitamin.

Az A-vitamin nem csak a szemszárazság, de a szürkületi vakság elkerülésében is segíthet. Emellett azonban más vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz a leveles kel, melyek támogathatják a szem egészségét.

A növény színét adó molekulák, a lutein és a zeaxantin nagyon erős növényi antioxidánsok. „Képzeljük el, hogy ezek olyanok, mintha napszemüveget képeznének egyenesen a retinánkon” – magyarázta a szemorvos. „Blokkolják a káros UV-sugarakat és a monitorokból, képernyőből származó kék fényt. Védenek a szürke hályog és az 50 év felett fokozatosan vakságot okozó makuladegeneráció ellen is.”

Milyen zöldségek és gyümölcsök tesznek jót a szemnek?

A leveles kelen kívül is vannak más olyan gyümölcsök, melyek támogathatják a szemünk egészségét.

A piros bogyós gyümölcsökben található úgynevezett antociánok (ezek adják a gyümölcsök erős, pirosas-kékes árnyalatát) is roppant hasznosak. Hozzájárulnak a látóideg egészségéhez, védik a szemet a zöld hályoggal szemben.

A magas omega-3 zsírsav tartalmú olajos magvak – a dió, mandula, mogyoró – szintén nagyon fontos építőelemei lehetnek a szem és agy egészségét támogató étrendnek.

Kapcsolódó írásaink