Egészség

Öt ok amiért érdemes nyers sárgarépát fogyasztani

A tanulmányok összefüggésbe hozták a sárgarépa bevitelét a koleszterinszint csökkentésével is

Már jó pár hónapja kering a különböző közösségi portálokon a nyers sárgarépasaláta készítése és fogyasztása. A sárgarépa rendkívül tápláló, rengeteg tápanyagot tartalmaz, amelyekre napi szinten szükségünk van, de mik is azok pontosan, és miért kapták fel most ennyire?

Öt ok amiért érdemes nyers sárgarépát fogyasztani
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A sárgarépát rágcsálnivalóként és számos ételben is felhasználhatjuk, hogy tartalmat és ízt adjanak. Ropogós textúrájukkal egy plusz ízletességet adnak a salátákhoz, húsételekhez, tésztákhoz és még sok máshoz.

A répák olyan kiváló tápanyagforrásokban gazdagok, mint például a kálium, az antioxidánsok és az A-vitamin. A béta-karotin – egyfajta karotinid –, az a tápanyag, amely narancssárgává varázsolja a sárgarépát, és elősegíti a jó egészséget. Élelmiszerekben fogyasztva A-vitaminná alakul, és más gyümölcsöknek és zöldségeknek sárga vagy narancssárga színt ad.

Egészségügyi előnyök

A sárgarépa gazdag tápanyagokban, amelyek támogatják az egészséget. Antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek megvédeni a sejteket a károsodástól és megelőzni az olyan betegségeket, mint a rák és a szívbetegség.

A szem egészsége

A sárgarépában nagy mennyiségben található A-vitamin kulcsfontosságú a szem egészségének megőrzésében. Egyes tanulmányok az alacsony A-vitaminszintet az éjszakai vakság nagyobb kockázatával kapcsolták össze.

Alacsonyabb rákkockázat

A karotinidok segíthetnek a szervezetnek számos ráktípus ellen védekezni. Egy tanulmány kimutatta, hogy a béta-karotinban gazdag étrend segíthet a férfiakat megóvni a prosztataráktól. Egy másik tanulmány szerint pedig a sárgarépában található lutein növényi vegyület csökkentheti a vastagbélrák kockázatát, ha az étrendünkbe beépítjük.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az A-vitamin magas bevitele csökkentheti a gyomorrák kockázatát.

Fogyás

Mivel a sárgarépa nagyon kevés kalóriát tartalmaz adagonként, segíthet abban, hogy jóllakottnak érezze magát, így akár kevesebb evést és kalóriabevitelt eredményez, valamint támogatja a fogyást és az egészséges táplálkozást. A megnövekedett teltségérzet nagyrészt azért jelentkezik, mert a sárgarépa kiváló rostforrás.

Alacsonyabb koleszterinszint

A tanulmányok összefüggésbe hozták a sárgarépa bevitelét a koleszterinszint csökkentésével is, ha az étrendbe beépítik.

Kapcsolódó írásaink