Faktum

Életek múlhatnak a felelőtlen álhíreken

Nehéz megjósolni az ukrajnai események alakulását, hiszen Moszkva politikai céljai jórészt ismertek, a haditervével kapcsolatban azonban csak találgatni tudunk – mutatott rá Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója a Faktumban. 

Életek múlhatnak a felelőtlen álhíreken

Úgy fogalmazott, rövidtávon az időhúzás lehet Ukrajnának a cél, hiszen meg akarják várni a nyugati fegyverszállítmányokat, rendezni akarják a soraikat, felkészíteni az önkénteseket. Politikailag ugyanakkor az oroszoknak is előnyös lenne, ha minél gyorsabban lezárulna a konfliktus, az elmúlt napokban békülékenyebb hangot ütnek meg. 

Lapunk főmunkatársa, Őry Mariann és Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója a Faktum felvételén
Lapunk főmunkatársa, Őry Mariann és Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója a Faktum felvételén
Fotó: MH/Purger Tamás

A kutató felhívta a figyelmet arra is, hogy az olyan álhírek, mint például hogy Magyarország blokkolta volna a szankciókat, nagyon gyorsan elterjednek Ukrajnában: „jobb lenne, ha mindenki odafigyelne arra, hogy egy ilyen feszült helyzetben, amikor emberéletekről van szó, mit mond”. 

Objektum doboz

A Faktum már elérhető a legnépszerűbb felületeken is!

Hallgassa meg adásainkat

‎

A műsor házigazdája: Őry Mariann

Készítette: Görgényi Levente, Németh Zoltán

Főszerkesztő: Petán Péter

Kapcsolódó írásaink

Magyarország is célpont lehet

ĀAz egyetlen járható út hazánk számára, hogy kimaradunk a háborúból, ameddig csak lehet – mondta Földi László titkosszolgálati szakértő a Faktumban

A baloldal nem változott

ĀA járványhelyzetben is mindig fontosabb volt a baloldalnak a kormány támadása, mint a védekezés – emlékeztetett Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Faktumban

A gyermekvédelmi törvényt támadják

Ā„Ilyen típusú durva beavatkozás belügyekbe az Európai Bíróság részéről még soha nem történt" – hívta fel a figyelmet ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője a Faktumban.