Európai Unió

Razziát tartott a belga rendőrség az Európai Néppártnál

Razziát tartott a belga rendőrség az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli székházában az Euractiv.com forrásai szerint – szúrta ki a Mandiner.

Razziát tartott a belga rendőrség az Európai Néppártnál
Mario Voigt volt az Európai Néppárt kampánymenedzsere 2019-ben
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa/Bodo Schackow

„A belga rendőrök április 4-én rajtaütöttek a párt Rue du Commerce utcai székházának első és harmadik emeletén” – idézi egyik forrását az uniós ügyekkel foglalkozó portál. Az első információk szerint a házkutatás során a hatóság számítógépeket foglalt le, mert a gyanú szerint azok értékes információkat rejthetnek a 2019-es uniós választási kampány során állítólag elkövetett visszaélésekkel kapcsolatban.

Az ügy főszereplője Mario Voigt CDU-s törvényhozó, aki a néppárt digitális kampányának felelőse volt, így döntő szerepe lehetett abban, hogy a választási központ tisztázatlan körülmények között egy türingiai céggel kötött szerződést a pártszövetség internetes kampányának megszervezésére. Voigt jelenleg egyébként a CDU Türingiai elnöke.

Az Euractiv hozzátette: a razziáról és annak céljáról a rendőrség egyelőre nem adott ki hivatalos tájékoztatást.

Rövid közleményében az EPP megerősítette, hogy „a belga és a német rendőrhatóságok képviselői április 4-én meglátogatták a párt brüsszeli székházát”, hozzátéve, hogy „a látogatás összefüggésben van egy folyamatban lévő nyomozással.”

„A párt teljeskörüen együttműködik a hatóságokkal, és minden releváns információt és dokumentumot átad a rendőröknek” – fűzték hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Hemzseg a korrupciós ügyektől a brüsszeli elit

ĀKétes ügyekbe bonyolódott többek között a hazánkat rendszeresen bíráló Guy Verhofstadt, Elmar Brok korábbi néppárti képviselő, illetve maga az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen is