Európai Unió

Megbuktathatják Manfred Webert

Az Európai Néppártba tartozó több párt is elégedetlen a pártcsaládot vezető Manfred Weber munkájával – írtja az Euronews. A portál szerint aggályosnak tartják, hogy a politikus a párt megkérdezése nélkül kezdett tárgyalásokba Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel. Sokaknak szúrja a szemét továbbá, hogy két fizetést is felvesz.

Megbuktathatják Manfred Webert
A Néppárt frakcióvezetője komoly bajba került az olasz miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai miatt
Fotó: La Republica

Weber helyzete ingatag, ugyanis – olvasható a cikkben – alig vannak szövetségesei. A vele szemben táplált indulatokat pedig egyre fokozza, hogy Weber gyakran úgy nyilatkozik a sajtónak, vagy tesz lépéseket bizonyos ügyekben, hogy előtte nem egyeztet a párt vezetőségével. Erről már az Euractiv számolt be egy névtelenséget kérő néppárti politikus nyilatkozata alapján. A legnagyobb szálka szerinte az volt, hogy a közelmúltban Weber tárgyalásokat kezdett Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, akit a centrista néppártban többnyire radikálisnak tartanak. Leginkább a Weber hátországának számító német CDU/CSU ellenez bármiféle együttműködést az Olasz Testvérekkel, amely egyébként az Európai Konzervatívok és Reformisták pártszövetségéhez tartozik.

Weber 2022. május 31-én lett az Európai Néppárt elnöke, amiért külön juttatásban részesül. Mindemellett fenntartja a Néppártban betöltött frakcióvezetői posztját is az Európai Parlamentben, amiért szintén fizetést kap. Az Euractivnak nyilatkozó néppárti politikus szerint a dupla fizetésről senkivel sem egyeztettek. A cikkből kiderül továbbá, hogy Webernek jelenleg két erős szövetségese van: a görög miniszterelnök és az osztrák kancellár, Karl Nehammer. Görögországban azonban idén nyáron választásokat tartanak, és egyelőre nem Micotákisznak áll a zászló. Ha kikap, könnyen magával ránthatja Webert.

Kapcsolódó írásaink