Külföld

A korrupciós botrány legalább hatvan embert érint, többségük szocialista vagy néppárti politikus

Az Európai Parlament korrupciós botránya legalább hatvan embert érint és többségük szocialista vagy néppárti politikus – írta szombaton az Origo.

A korrupciós botrány legalább hatvan embert érint, többségük szocialista vagy néppárti politikus
Eva Kaili
Fotó: AFP

Az internetes lap cikkében az áll, hogy tovább gyűrűzik az a „gigantikus” európai parlamenti korrupciós botrány, amelynek a főszereplői baloldali politikusok, köztük az Európai Parlament szocialista alelnöke, a görög Eva Kaili.

Megjegyezték, eddig a széles közvélemény csak arról tudott, hogy Katar „vásárolt meg” baloldali EP-képviselőket, hogy lobbizzanak a közel-keleti monarchia érdekében, de egyre inkább képbe kerül Marokkó is. Hozzátették, több információ is napvilágot látott arról, hogy az arab ország hogyan próbált befolyást szerezni az uniós döntéshozatalra.

A lap szerint nincs kizárva, hogy újabb arab országok neve is felmerül majd. Ennek fényében új megvilágításba kerül, miért is támogatta Brüsszel és a baloldal az illegális migrációt – írták. Felidézték, hogy az ügyben letartóztatták Pier Antonio Panzeri korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt, aki jelenleg a „Fight Impunity” civilszervezet (NGO) elnöke, Francesco Giorgit, az európai parlamenti szocialista frakció asszisztensét, aki Kaili élettársa és Luca Visentinit, a nemzetközi baloldalhoz „szoros szálakkal” kapcsolódó Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció főtitkárát, valamint Niccolo Figa-Talamancát, a „No Peace Without Justice” civilszervezet (NGO) igazgatóját.  

A cikk szerint azóta már legalább 20 házkutatást tartottak és jelentős pénzösszegeket és egyéb ajándékokat foglaltak le a rendőrök. A rendőrség mobiltelefonokat és számítógépeket is elkobzott. Néhány házkutatásra Olaszországban került sor – fűzték hozzá.

A legfrissebb fejleménynek azt nevezték az ügyben, hogy a Politico arról írt, VI. Mohamed marokkói király még 2014 júliusában kitüntetett két személyt: Pier Antonio Panzerit, az Európai Parlament korábbi olasz képviselőjét, aki a közgyűlés Maghreb-országok küldöttségét vezette, és Abderrahim Atmount, az EU-Marokkó parlamenti vegyes bizottság társelnökét.

Hozzátették: a Politico – állítása szerint – látott egy olyan marokkói kormányzati levelet, amely Panzerit úgy azonosította, mint potenciálisan „fontos szövetségest” vagy „félelmetes ellenfelet”.

A lap szerint mindez egyértelműen arra utal, hogy a szolgálatok számoltak azzal, Panzeri valamilyen módon képes lehet együttműködni velük. Úgy folytatták, hogy a marokkói szál felvetése abból a szempontból is érdekes, hogy az Európai Parlament, és főleg annak baloldala az elmúlt évtizedekben egyértelműen kiállt az arab országokból érkező bevándorlás mellett.

Fontosnak tartották azt is megemlíteni, hogy „Gyurcsányné” nemcsak a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének képviselőcsoportjában ült egy asztalnál a korrupciós botrányba keveredett Eva Kailival, hanem a Külkapcsolatok Európai Tanácsában (ECFR) is.

„Az ECFR a Soros-hálózat egy olyan kiemelt gyűjtőhelye, amely volt és jelenlegi nagy befolyással bíró politikusokat karol fel, hogy a számukra legfontosabb politikai kérdésekről egyeztessenek. A rendezvényeiken pedig Soros György és fia is rendszeresen felszólal” – írták.

Megjegyezték, az ügy azért is érdekes, mert az Európai Parlament rendszeresen korrupcióval vádolja Magyarországot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom