Európai Unió

Nincs veszélyben az Erasmus+ és a Horizont Európa program

Biztos benne, hogy folytatódni fog az Erasmus+ és a Horizont Európa program, a kormány kész a kompromisszumra az Európai Bizottsággal – jelentette ki Navracsics Tibor brüsszeli tárgyalása után.

Nincs veszélyben az Erasmus+ és a Horizont Európa program
Navracsics Tibor: Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ program folytatását
Fotó: Hegedűs Róbert / MH

Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ program folytatását és az a 180 ezer diák, aki jelenleg alapítványi fenntartású egyetemekre jár a jövőben is élhet az uniós kezdeményezés nyújtotta lehetőséggel – közölte Navracsics Tibor szerdán Brüsszelben a Mandiner szerint. A portál azt írta, ugyanez vonatkozik a Horizont Európa programra is, amelyre a továbbiakban is lehet majd jelentkezni. 

A miniszter hangsúlyozta: folytatják a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal, amelynek képviselői összeférhetetlennek tartják, hogy a huszonegy alapítványi fenntartású egyetem közel felében vannak politikusok a kuratóriumokban. „Ha a bizottság azt veti fel, hogy ne lehessenek tagok, ezt meg tudjuk oldani szabályozással” – jelentette ki. Hozzátette, a kormány a mandátumok időbeli korlátjának hiányát is, egyszerűn orvosolni tudja.

A Mandiner felidézte, január elején a Népszava írta meg, hogy az Európai Bizottság döntése értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat az EU által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Kapcsolódó írásaink