Európai Unió

Erasmus-ügy: Navracsics Tibor tárgyal Brüsszellel

Brüsszel kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben, hiszen más uniós országokban is ülnek aktív politikusok a felsőoktatási vezetői testületekben – emlékeztetett a kormány, amely közleményében leszögezte: amennyiben az Európai Bizottsággal folytatott vita nem rendeződik, saját forrásból fogja biztosítani az Erasmus-lehetőségeket.

Erasmus-ügy: Navracsics Tibor tárgyal Brüsszellel
A kormány tárgyalásokat kezdeményezett az Európai Bizottsággal az Erasmus+ programról
Fotó: La Repubblica

„Az uniós forrásokért folytatott tárgyalásokon Magyarország minden feltételt teljesített, az Európai Bizottság kérésének megfelelően módosítottuk az utólag kifogásolt összeférhetetlenségi szabályokat is. Ennek ellenére Brüsszelben mégis úgy döntöttek, hogy elveszik a magyar diákoktól a pályázati lehetőséget” – közölte Facebook-oldalán a kormány, emlékeztetve rá, hogy az Erasmus az Európai Unió egyik legsikeresebb programja, olyan nemzetközi oktatási együttműködés, amely nagy lehetőség mind a részt vevő magyar hallgatók, mind a pedagógusok számára, hiszen a keretében külföldön is fejleszthetik tudásukat.

A kormány szerint Brüsszel kettős mércét alkalmaz, hiszen ismét olyan dolgot kérnek számon Magyarországon, ami más uniós országokban teljesen természetes: a nyugat-európai egyetemeken is ülnek aktív politikusok a felsőoktatási vezetői testületekben.

„A döntésből is az látszik, hogy Brüsszel a különböző politikai viták miatt mindenáron meg akarja büntetni Magyarországot, újabb és újabb váratlan feltételeket támaszt hazánkkal szemben, legújabb lépésével pedig a magyar diákokat bünteti” – olvasható a közleményben, melyben leszögezték: „Nem hagyjuk, hogy a magyar diákok kárt szenvedjenek! Amennyiben a vita nem rendeződik, saját forrásból fogjuk biztosítani az Erasmus-lehetőségeket.”

„Tárgyalásokat kezdeményeztünk az Európai Bizottsággal, de készek vagyunk akár az Európai Unió Bíróságához is fordulni. Az Erasmusról Navracsics Tibor, az európai uniós forrásokért felelős miniszter egyeztet szerdától Brüsszelben” – fűzték hozzá.

Kapcsolódó írásaink