Életmód
Ebben a vegetáriánus ételben ugyanannyi fehérje van, mint a húsban
Rengeteg más előnyt is élvezhetünk

Ez mind rendben van, de mi van akkor, ha vegetáriánusok vagyunk? Arra vagyunk ítélve, hogy kizárólag tofu steakekkel, tempeh kockákkal és fagyasztott húspótlókkal teli életet éljünk?
A táplálkozási szakértők szerint nincs ok az aggodalomra. Van egy élelmiszer, amiből mindannyiunknak többet kellene fogyasztanunk, ha több fehérjére vágyunk, akár vegetáriánusok vagyunk, akár nem: a hüvelyesek. Sőt, azt mondják, hogy ha egy bizonyos módon eszünk őket, akkor minden szükséges fehérjét megkapunk, miközben rengeteg más előnyt is élvezhetünk.
A hüvelyesek előnyei
Az egészségügyi szakértők régóta dicsérik a hüvelyesek és a lencse, a bab és a borsó előnyeit. „Magas rost- és fehérjetartalmú élelmiszerként a hüvelyesekről különösen azt írták, hogy csökkentik a koszorúér-betegség, az elhízás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint vagy a stroke kockázatát” – jegyzi meg a Cornell Egyetem The Healthcare Review című folyóirata.
A hüvelyesek nemcsak kiváló növényi alapú fehérje- és rostforrások, hanem segíthetnek az egészséges testsúly fenntartásában is. Anyagcsere-szakértők, gyakran megjegyzik, hogy a bab az egyik a három élelmiszer közül (a paradicsommal és a kapribogyóval együtt), amelyet az anyagcsere kiegyensúlyozására ajánlanak, mivel táplálják a bélmikrobiotát.
Egy másik szakértő a területen, szintén a hüvelyesek magas rosttartalmát népszerűsíti a fogyás és a hosszú élettartam növelése érdekében. Hat klinikai vizsgálat eredményei pedig arra utalnak, hogy a hüvelyesek fogyasztása csökkenti a zsír százalékos arányát a szervezetben. A hüvelyesek beillesztése az étrendbe enyhe súlycsökkenést tesz lehetővé a kalóriabevitel korlátozása nélkül.
Adjon hozzá rizst a teljes értékű fehérje előállításához
Van ok arra, hogy a „bab és rizs” sok kultúrában alapvető étel. A klasszikus növényi alapú kombináció egy úgynevezett „teljes értékű fehérjét” hoz létre, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza – akárcsak az állati fehérjék.
Tanácsolt, hogy mindig fogyasszunk hüvelyeseket barna rizzsel, és legalább hetente két-három alkalommal helyettesítsük a húst a kombinációval. Ez a kombináció kevesebb zsírt, több rostot és több vitamint tartalmaz – az izomtömeg, a jóllakottság, az energia és az immunrendszer erősítésének lehetősége megéri a cserét.
Hogyan építsük be a hüvelyeseket és a rizst az étrendünkbe?
Nem kell ragaszkodnunk a rizses tálakhoz és a kiadós levesekhez ahhoz, hogy kihasználjuk a kombináció előnyeit. Valójában az egyik legmeglepőbb dolog ebben a kombinációban az, hogy mennyire sokoldalú – és ízletes – tud lenni.
Az alábbiakban néhány lehetőséget sorolunk fel:
Csicseriborsó, rizs, sajt, zöldségek és zöldsaláta.
Vegán hamburgerek: sok népszerű recept vörös vagy fekete babbal és rizzsel készül.
Lencse curry (dal) vagy csicseriborsó curry rizzsel.
Teljes kiőrlésű tortillából, babból, rizzsel és zöldségekkel készült burrito.
Guacamole-val hozzáadva egészséges zsírral egészítheti ki.
Krémes rizottó rizzsel és cannellini babbal.
Sült paprikák rizzsel és babbal töltve.
