Életmód
Tudja, hogyan kell megfelelően egymásra rakni az ételeket a hűtőszekrényben?
Az egészségügyi kockázatok az élelmiszerek tárolása és kezelése során kezdődnek

A Plumbworld szakértőinek tanácsa szerint a legkisebb hiba is veszélyes baktériumok, például E. coli, Salmonella és Campylobactera megjelenéséhez vezethetnek, amelyek ételmérgezést okoznak. Az egyik leggyakoribb hiba a nyers hús tárolása a hűtőszekrény felső polcain. Még akkor is, ha a hús szorosan be van csomagolva, előfordulhat, hogy gyümölcslevek szivárognak az alatta lévő ételre, és így szennyezik azt.
Sokan úgy vélik, hogy a fertőzés csak akkor fordul elő, ha az ételt nem főzik eléggé, de a kockázat valójában sokkal korábban, az élelmiszerek tárolása és kezelése során kezdődik. Egy új tanulmány kimutatta, hogy a nyers hús külső csomagolása veszélyes baktériumokat is tartalmazhat.
Kiterjedt kutatás
Az Egészségvédelmi Ügynökség által végzett és a Journal of Food Protection című folyóiratban közzétett nagyszabású tanulmány 3,662 csomagolt nyers húsmintát elemezett. A kutatók megvizsgálták a külső csomagolás szennyezettségi szintjét, azt a részt, amelyet az emberek leggyakrabban érintenek az élelmiszerek kicsomagolása és egymásra rakása során.
Az eredmények azt mutatták, hogy a szalmonellát két mintában találták, míg a Campylobactert a csomagok több mint 1% -án, főleg a csirke- és vadtollakat tartalmazó mintákon. Az E. coli, a székletszennyezéssel kapcsolatos baktérium nyomait a csomagok körülbelül 4% -án találták - írja a dnevno.
Az ilyen szennyeződés könnyen észrevétlen maradhat, de vannak egyszerű módszerek az egészség kockázatának csökkentésére. A szakértők azt tanácsolják, hogy a nyers húst, baromfit és halat mindig a hűtőszekrény alsó polcán, lezárt, légmentesen záródó edényben vagy tányéron kell tárolni. A fogyasztásra kész ételeket és a maradékokat magasabb polcokon kell tartani, ahol védve vannak a nyers húsból csöpögő folyadéktól.
A megfelelő elrendezés mellett a hűtőszekrény rendszeres tisztítása is kulcsfontosságú. A kiömlött folyadékot azonnal le kell törölni meleg vízzel és enyhe mosószerrel vagy élelmiszer-biztonságos antibakteriális szerrel. Javasoljuk továbbá, hogy két-három hetente alaposan tisztítsa meg, miközben a hőmérsékletet 5 °C alatt tartja, ami megakadályozza a baktériumok szaporodását.
