Életmód

Így égeti a zsírt a szudáni tea

Nők ezrei esküsznek rá

A szudáni tea természetes módon serkenti az emésztést, fokozza a zsírégetést, közben pedig szépíti a bőrt is.

Így égeti a zsírt a szudáni tea
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Caia Image

Ősszel mindenki rákap a fűszeres italokra, de a legtöbb tele van cukorral, tejjel és színtiszta bűntudattal, hogy már megint a diéta ellen dolgozunk. A szudáni tea viszont nemcsak illatos és különleges, hanem a testnek is jót tesz: serkenti az anyagcserét, segíti az emésztést, ráadásul a bőrnek is jót tesz – írja a life.hu.

A szudániak egészen különleges dolgokat képesek varázsolni a fekete tea és néhány fűszer párosításából. A „Shai bil Qirfa” nevű forró italt fahéjjal, szegfűszeggel és kardamommal ízesítik, amik nemcsak fűszeres illatot és ízt adnak, hanem a zsírégetésben is segíthetnek. Ezt a teát Szudánban naponta isszák – reggel élénkítőként, délben emésztéssegítőként, este pedig társasági italként.

Hozzávalók:

  • 4 csésze víz
  • 2 teáskanál fekete tea (vagy 2 filter)
  • 2 fahéjrúd
  • 4 szem szegfűszeg vagy egy kévéskanál őrölt szegfűszeg
  • 4 szem kardamom vagy egy kávéskanál őrölt kardamom
  • opcionálisan: 1 teáskanál méz vagy édesítőszer, esetleg egy szelet barack

A fűszereket dobjuk egy lábasba, és főzzük őket 10 percig egy liter vízben. Adjuk hozzá a fekete teát, majd áztassuk 3–5 percig. Szűrjük le, ízesítsük ízlés szerint, és már kortyolhatjuk is. Ha tejjel főzzük, „shai magnan”-t kapunk – egy sűrű, karamellás ízű, tejes-fűszeres verziót, ami olyan, mintha a chai latte szudáni unokatestvérét kortyolnánk.

A fekete tea koffeintartalma enyhén fokozza az anyagcserét, a fahéj pedig kiegyensúlyozza a vércukorszintet, így kevésbé jönnek ránk nassolási rohamok. A kardamom és a szegfűszeg emésztésjavító hatású, ezért ez az ital nemcsak finom, hanem kíméletes is a gyomorhoz.

Kapcsolódó írásaink