Életmód
Így égeti a zsírt a szudáni tea
Nők ezrei esküsznek rá

Ősszel mindenki rákap a fűszeres italokra, de a legtöbb tele van cukorral, tejjel és színtiszta bűntudattal, hogy már megint a diéta ellen dolgozunk. A szudáni tea viszont nemcsak illatos és különleges, hanem a testnek is jót tesz: serkenti az anyagcserét, segíti az emésztést, ráadásul a bőrnek is jót tesz – írja a life.hu.
A szudániak egészen különleges dolgokat képesek varázsolni a fekete tea és néhány fűszer párosításából. A „Shai bil Qirfa” nevű forró italt fahéjjal, szegfűszeggel és kardamommal ízesítik, amik nemcsak fűszeres illatot és ízt adnak, hanem a zsírégetésben is segíthetnek. Ezt a teát Szudánban naponta isszák – reggel élénkítőként, délben emésztéssegítőként, este pedig társasági italként.
Hozzávalók:
- 4 csésze víz
- 2 teáskanál fekete tea (vagy 2 filter)
- 2 fahéjrúd
- 4 szem szegfűszeg vagy egy kévéskanál őrölt szegfűszeg
- 4 szem kardamom vagy egy kávéskanál őrölt kardamom
- opcionálisan: 1 teáskanál méz vagy édesítőszer, esetleg egy szelet barack
A fűszereket dobjuk egy lábasba, és főzzük őket 10 percig egy liter vízben. Adjuk hozzá a fekete teát, majd áztassuk 3–5 percig. Szűrjük le, ízesítsük ízlés szerint, és már kortyolhatjuk is. Ha tejjel főzzük, „shai magnan”-t kapunk – egy sűrű, karamellás ízű, tejes-fűszeres verziót, ami olyan, mintha a chai latte szudáni unokatestvérét kortyolnánk.
A fekete tea koffeintartalma enyhén fokozza az anyagcserét, a fahéj pedig kiegyensúlyozza a vércukorszintet, így kevésbé jönnek ránk nassolási rohamok. A kardamom és a szegfűszeg emésztésjavító hatású, ezért ez az ital nemcsak finom, hanem kíméletes is a gyomorhoz.

 
         
        