Életmód

Hogyan és milyen gyakran tisztítsuk a fésűnket?

A fésű tisztítása kulcsfontosságú

A koszos fésű vagy hajkefe hajszálakat, elhalt hámsejteket és hajápoló termékek maradványait gyűjtheti össze, amelyek visszakerülve a hajba zsírosodást, irritációt vagy korpásodást okozhatnak. A fésű tisztítása ezért kulcsfontosságú az egészséges haj és fejbőr megőrzéséhez.

Hogyan és milyen gyakran tisztítsuk a fésűnket?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

A hajkefe és fésű rendszeres tisztítása hozzájárul a haj és a fejbőr egészségéhez. A szennyeződések ráadásul nemcsak visszajuthatnak a hajba, de a kefe és fésű élettartamát is csökkentik – írja a Magyar Nemzet.

A megfelelő tisztítás megakadályozza a haj zsírosodását, csökkenti a korpásodás kockázatát, hosszú távon fényessé és simává teszi a hajat, meghosszabbítja a hajkefe és a fésű élettartamát.

Kezdetnek távolítsuk el a hajszálakat a sörtékből vagy a fogak közül. Ehhez használhatunk fogpiszkálót, hegyes fésűt vagy speciális hajkefetisztítót is.

A műanyag kefék/fésűk áztathatók. Meleg, szappanos vízben állva hagyva fellazulnak a zsír- és termékmaradványok. A fa- vagy természetes sörtéjű kefék/fésűk esetén kerülni kell a teljes áztatást. Ez esetben nedvesítsünk meg egy puha ruhát vagy fogkefét szappanos vízzel, majd óvatosan tisztítsuk meg a sörtéket vagy fogakat.

Segítségül hívhatunk egy régi fogkefét is a sörték vagy fogak közötti területek áttisztítására. Különösen figyeljünk a sörték/fogak tövére, ahol zsírok és szennyeződések halmozódhatnak fel.

A tisztítás után öblítsük le hideg vízzel a szappanmaradványt. Ezután a fésűt vagy kefét tegyük egy tiszta törölközőre, sörtékkel vagy fogakkal lefelé fordítva, és hagyjuk, hogy megszáradjon.

Makacs szennyeződések esetén a következőket is kipróbálhatjuk:

  • Két evőkanál szódabikarbónát keverjünk el két deciliter meleg vízben. Fél óráig áztassuk benne a kefét vagy fésűt, majd öblítsük le.
  • Ecetes vagy alkoholos oldattal csak ritkán, óvatosan fertőtleníthetünk, de ez segíthet a baktériumok teljes eltávolításában.
  • Töltsünk meg egy tálat meleg vízzel, adjunk hozzá néhány csepp enyhe sampont, és áztassuk benne a kefét három-öt percig. Ha a kefe puha párnával rendelkezik, csak a sörtéket áztassuk, hogy elkerüljük a párna károsodását.
  • A citromlé enyhe savassága miatt hatékonyan távolítja el a koszt.

A szakértők heti egyszeri tisztítást javasolnak, különösen, ha hajformázó termékeket használunk, zsíros a hajunk, vagy gyakran fésülködünk. Ha ezek nem jellemzők ránk, elegendő lehet havonta egyszer is. Ha pedig a sörték vagy fogak elhasználódtak, az eszköz megrepedt vagy kellemetlen szagot áraszt, itt az ideje egy új darabnak.

Kapcsolódó írásaink