Életmód
Kesudió túlsúlyra?
A tudósok tanácsa

A tanulmányban 142 fortalezai iskolás gyermek vett részt. Az első csoport három hónapon keresztül napi 30 gramm pörkölt kesudiót evett, és táplálkozási tanácsokat kapott, míg a második csoport csak a tanácsokat követte, dióféléket nem evett az étrendjébe. A kísérlet végére az első csoport derékbősége és oxidatív stressz-szintje jelentősen csökkent, miközben összsúlyuk gyakorlatilag változatlan maradt.
A tudósok szerint a kesudió magnéziumot, telítetlen zsírsavakat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkentik a zsigeri zsír felhalmozódását és védik a sejteket a károsodástól. A kutatók úgy vélik, hogy ezeknek a dióféléknek a bevonása a serdülők étrendjébe egyszerű és megfizethető módja lehet a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az anyagcserezavarok kockázatának csökkentésére.
