Életmód

Hogy hat a cukor az agyra?

A túlzott cukorfogyasztás károsítja az agyműködést

A túlzott cukor- és zsírbevitel negatívan befolyásolja az agyműködést – mondta Z. Pavlova endokrinológus a Lentának.

Hogy hat a cukor az agyra?
Képünk illusztráció
Fotó: Connect Images via AFP/Brett Stevens

A szakember szerint még a jó minőségű alkoholos italok is gyulladást válthatnak ki az agyban. A zsíros és sült ételek, valamint a szénsavas ételek különösen negatív hatással vannak az agyra, valamint a szervezet egészére.

Emellett károsak a nitrátokat tartalmazó élelmiszerek, például a füstölt ételek és a hosszú eltarthatóságú termékek – jegyezte meg a szakértő.

Az ételek párolása, sütés és gőzölése pozitív hatással van az agyra. A gyümölcsök, zöldségek, diófélék, bogyós gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék és vörös húsok fogyasztása is előnyös.

Pavlova hangsúlyozta a sima víz fontosságát a normális agyműködés fenntartásához. A jó minőségű tea és kávé fogyasztása is elfogadható – tette hozzá az orvos.