Életmód
A túl forró italok fogyasztása növeli a rák kockázatát
Milyen hőmérsékleten biztonságos?

A szakember szerint, amikor az ital hőmérséklete meghaladja a 65°C-ot, a nyálkahártya károsodik, ami rövid távú égési sérülésként és kellemetlen érzésként, valamint mikrotraumaként jelentkezhet. Ha az ilyen expozíció rendszeresen ismétlődik, krónikus gyulladáshoz vezethet.
Továbbá a nagyon forró italok rendszeres fogyasztása növeli a nyelőcsőgyulladás – a nyelőcső nyálkahártyájának gyulladása – kockázatát, amely idővel súlyosabb betegségek, köztük rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet.
A túl forró folyadékok gyakran irritálják a gyomornyálkahártyát, és súlyosbítják a krónikus gyomorhurutot vagy fekélyt – jegyezte meg az orvos. Az italok optimális hőmérséklete nem haladja meg az 55°C-ot – ezen a hőmérsékleten nem károsítja a gyomornyálkahártyát.
Konkov azt tanácsolta, hogy ne igyunk teát vagy kávét közvetlenül a lefőzés után – jobb, ha körülbelül öt percet várunk. Kerüljük a forró kortyokat hideg időben, és vegyük figyelembe az egyéni érzékenységet.
