Életmód

A túl forró italok fogyasztása növeli a rák kockázatát

Milyen hőmérsékleten biztonságos?

A hideg évszakban sokan vágynak valami forró italra, de ez káros lehet az egészségükre – figyelmeztetett A. Konkov terapeuta a Lenta.ru-nak adott interjújában.

A túl forró italok fogyasztása növeli a rák kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/picture alliance/Alexander Farnsworth

A szakember szerint, amikor az ital hőmérséklete meghaladja a 65°C-ot, a nyálkahártya károsodik, ami rövid távú égési sérülésként és kellemetlen érzésként, valamint mikrotraumaként jelentkezhet. Ha az ilyen expozíció rendszeresen ismétlődik, krónikus gyulladáshoz vezethet.

Továbbá a nagyon forró italok rendszeres fogyasztása növeli a nyelőcsőgyulladás – a nyelőcső nyálkahártyájának gyulladása – kockázatát, amely idővel súlyosabb betegségek, köztük rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet.

A túl forró folyadékok gyakran irritálják a gyomornyálkahártyát, és súlyosbítják a krónikus gyomorhurutot vagy fekélyt – jegyezte meg az orvos. Az italok optimális hőmérséklete nem haladja meg az 55°C-ot – ezen a hőmérsékleten nem károsítja a gyomornyálkahártyát.

Konkov azt tanácsolta, hogy ne igyunk teát vagy kávét közvetlenül a lefőzés után – jobb, ha körülbelül öt percet várunk. Kerüljük a forró kortyokat hideg időben, és vegyük figyelembe az egyéni érzékenységet.