Életmód

Egy finom ital, amely gyulladáscsökkentő és segíthet a vércukorszint szabályozásában

Fűszerek sokasága

Egyre több rajongója van a chai latténak. Ez egy népszerű, fűszeres-tejes ital, amely Indiából származik, és világszerte kedvelt lett a kávézókban.

Egy finom ital, amely gyulladáscsökkentő és segíthet a vércukorszint szabályozásában
A chai latte nyugtató és élénkítő hatást is kiválthat
Fotó: NorthFoto

A neve két szóból áll. A chai jelentése a tea, ami a fekete tea alapjára utal. A másik fele a latte, ami arra utal, hogy tejjel készül.

A klasszikus chai latte fekete teából, meleg tejből és fűszerekből (ún. masala) készül. A leggyakoribb fűszerek a fahéj, a gyömbér, a kardamom, a szegfűszeg, a szerecsendió és a fekete bors.

Gyakran édesítik mézzel vagy cukorral, és gőzölt tejjel szolgálják fel, hasonlóan a cappuccinóhoz vagy latte-hoz.

Összetevői miatt számtalan hatással lehet a szervezetre. A fekete tea koffeint tartalmat, ami enyhén élénkítő, javíthatja a koncenrációt és a hangulatot. A fűszerek között szerepelhet a fahéj, ami gyulladáscsökkentő, segíthet a vércukorszint szabályozásában. A gyömbér emésztést segítő, enyhítheti a hányingert, gyulladáscsökkentő. A kardamom támogathatja az emésztést, frissíti a leheletet. A szegfűszeg antibakteriális és antioxidáns hatású. A szerecsendió kis mennyiségben nyugtató, hangulatjavító hatású lehet. A tej pedig fehérjét és kaciumot tartalmaz.

A chai latténak több pozitív hatása is van. Többek között enyhe energialöketet ad a koffein miatt (de kevesebb, mint egy kávéban), az emésztést segítő fűszerek miatt csökkenthetik a puffadást, teltségérzetet biztosít, antioxidánsokban gazdag, ami támogathatja az immunrendszert és a meleg ital nyugtató, komfortérzetet adhat.

Azonban van pár negatívum is. A koffein túlzott fogyasztása okozhat szívdobogást, nyugtalanságot érzékenyeknél. Sok helyen cukrozott verzióban árulják, ami növeli a kalóriatartalmat. A tejtermék vagy a fűszerek allergiát/intoleranciát válthatnak ki egyeseknél.

Ha igazán egészségesen akarjuk fogyasztani, akkor használjunk cukormentes vagy kevés cukrot tartalmazó receptet. Fogyasszuk növényi tejjel (pl. mandula, zab, szója). Koffeinmentes verzió is létezik rooibos teával.

Mérsékelt fogyasztás mellett általában kedvező hatású a szervezetre, de a cukortartalomra és a koffeinre érdemes figyelni.

Kapcsolódó írásaink