Életmód

Mégsem egészséges?

Sokan tévednek

E. Kashukh gasztroenterológus elmagyarázta, hogy mely élelmiszereket tartják sokan tévesen egészségesnek.

Mégsem egészséges?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hemis/hemis.fr/Maisant Ludovic

A szakember szerint a gyümölcslevek és turmixok nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, és szinte egyáltalán nem tartalmaznak rostot. Rendszeres fogyasztásuk a vércukorszint hirtelen megugrásához vezet. Ugyanez vonatkozik az alacsony zsírtartalmú túróra és joghurtra is – gyorsabban okoznak éhségérzetet, mint hagyományos társaik.

A müzliszeletek és a kész müzlik gyakran tartalmaznak karamellt, cukormázat, melaszt és dióféléket, így nagyon magas kalóriatartalmú finomságnak számítanak, jegyzi meg az RT.

Az orvos azt is hangsúlyozta, hogy a napi 5-6 alkalommal történő kis étkezés nem mindig egészséges. Normális anyagcseréjű emberek számára a napi háromszori étkezés elegendő a jó egészséghez.

Kashukh továbbá sürgette az élelmiszerek „egészséges” és „egészségtelen” kategóriákba sorolását kizárólag a cukor- vagy gluténtartalom alapján. Az egészséges táplálkozás – mondta – a kiegyensúlyozott étrenden alapul, amely ésszerű mennyiségben tartalmaz zsírokat, szénhidrátokat és cukrot.

Kapcsolódó írásaink