Életmód

Egyszerű módszer a gyulladás csökkentésére

Tanulmány is bizonyítja

A hozzáadott prebiotikus rostokkal dúsított kefir hatékonyabban csökkenti a szervezetben a gyulladások általános mértékét, mint az omega-3-kiegészítők vagy a prebiotikumok önmagukban. Erre a következtetésre jutottak brit tudósok, akik a Journal of Translational Medicine című folyóiratban publikálták tanulmányukat.

Egyszerű módszer a gyulladás csökkentésére
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

A kísérlet résztvevőit három csoportra osztották. Hat héten keresztül az első csoport omega-3-kiegészítőket, a második rostot (inulint), a harmadik pedig prebiotikus rostkeverékkel dúsított kefirt kapott.

A kísérletben résztvevők mindegyike gyulladásos markerek csökkenését tapasztalta, de a legjelentősebb gyulladáscsökkenést a harmadik csoportnál figyelték meg, akik kefirt fogyasztottak.

A tudósok remélik, hogy ez a felfedezés segíteni fog új módszerek kidolgozásában a krónikus gyulladásos betegségek megelőzésére. A jövőbeli tanulmányokban a rost és a kefir kombinációjának hatékonyságát is szeretnék értékelni a meglévő betegségekkel küzdők esetében.

Kapcsolódó írásaink