Életmód

Mi a kapcsolat az alkohol és a demencia között?

Egy tanulmány szerint

A tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények „megkérdőjelezik azt a közhiedelmet, hogy az alacsony alkoholszint jótékony hatással van az agy egészségére”.

Mi a kapcsolat az alkohol és a demencia között?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Paul Faith

Egy friss tanulmány szerint nincs olyan mennyiség, amely biztonságossá tenné az alkoholfogyasztást a demencia kockázata szempontjából.

Míg a korábbi kutatások arra utaltak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás akár bizonyos egészségügyi előnyökkel is összefüggésbe hozható, a legújabb kutatások kimutatták, hogy még a mérsékelt alkoholfogyasztás is összefüggésben áll számos rákos megbetegedéssel és más egészségügyi problémákkal. A BMJ Evidence-Based Medicine folyóiratban a múlt hónapban megjelent új tanulmány összefüggést talált az alkoholfogyasztás minden szintje és a demencia fokozott kockázata között.

A tanulmányban részt vevő kutatók közel 560 000, 56 és 72 év közötti résztvevő megfigyelési adatait vizsgálták, valamint genetikai elemzéseket – amelyekkel megjósolják, hogy az emberek milyen valószínűséggel fogyasztanak alkoholt – több, 2,4 millió résztvevővel végzett tanulmány adataiból.

A megfigyeléses adatokból, amelyek az önbevalláson alapuló alkoholfogyasztáson alapultak, kiderült, hogy a demencia kialakulásának nagyobb kockázatával a nagyivók, az alkoholproblémákkal küzdők és a nem ivók rendelkeztek – ami arra utal, hogy a kis mennyiségű alkoholfogyasztás védő hatással lehet.

A genetikai elemzések eredménye azonban nem támasztotta alá ezt a megállapítást.

Ehelyett a demencia kockázatának növekedését azonosította bármilyen szintű alkoholfogyasztás esetén. A tanulmány szerzői azt sugallták, hogy a megfigyelési adatokból származó védőhatás abból a tényből fakadhatott, hogy egyesek, akik jelenleg nem ivóként vallják magukat – beleértve azokat is, akikről kimutatták, hogy csökkentik az alkoholfogyasztást a korai demencia diagnózisakor – a múltban eltérő alkoholfogyasztási szokásokkal rendelkezhettek.

Az eredmények azt mutatták, hogy az alkoholfogyasztási zavar genetikai kockázatának megduplázódása 16%-kal növelte a demencia kockázatát. Emellett a heti több italfogyasztás a demencia fokozott kockázatával járt együtt.

„Heti három alkohol elfogyasztása 15%-kal nagyobb demencia kockázattal jár, mint heti egy alkohol elfogyasztása egész életen át” – mondta Anya Topiwala, a tanulmány vezető szerzője és az Oxfordi Egyetem pszichiátriai tanszékének vezető klinikai kutatója a CNN-nek.

Topiwala egy szeptemberben az Oxfordi Egyetem számára megjelent cikkben azt írta, hogy a tanulmány eredményei „megkérdőjelezik azt a közhiedelmet, hogy az alacsony alkoholszint jótékony hatással van az agy egészségére”.

„A genetikai bizonyítékok nem támasztják alá a védőhatást – sőt, az ellenkezőjét sugallják” – mondta. „Még a könnyű vagy mérsékelt alkoholfogyasztás is növelheti a demencia kockázatát, ami arra utal, hogy az alkoholfogyasztás csökkentése a lakosság körében jelentős szerepet játszhat a demencia megelőzésében.”

Mivel rengeteg kutatás folyik az alkohol hatásaival kapcsolatban, továbbra is fontos, hogy tájékozottak legyünk és megértsük az alkoholfogyasztással kapcsolatos kockázatokat.

Kapcsolódó írásaink