Életmód

Egy ital, ami segíti a májat

Japán tudósok felfedezése

A zöld tea napi fogyasztása segít megelőzni a májbetegségeket, állapították meg japán kutatók. A Food & Function című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez az ital csökkenti a zsírlerakódást a májban, javítja a lipid-anyagcserét és helyreállítja a bélflóra egyensúlyát.

Egy ital, ami segíti a májat
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/SKX/Science Phot/Sebastian Kaulitzki

A hagyományos „nyugati” étrendet utánzó étrenddel etetett rágcsálókon végzett kísérletek azt mutatták, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása csökkentette a zsírok és a májkárosító enzimek szintjét, valamint elősegítette a trigliceridek kiürülését a szervezetből.

Továbbá az ital csökkenti a Firmicutes/Bacteroidetes mikrobiális arányt , amely gyakran emelkedett az elhízás és az anyagcserezavarok esetén. A tudósok megjegyzik, hogy a zöld tea hatékony megelőző intézkedés a zsírmáj és a kapcsolódó anyagcserezavarok ellen.

Kapcsolódó írásaink