Életmód

Döbbenetes egészségkárosító felfedezés

Többet lélegzünk be, mint amennyit megeszünk

Egy brit tudósok által végzett tanulmány szerint a tenger gyümölcsei nem az emberek számára a mikroműanyagok elsődleges forrásai. Az Environmental Science & Technology Letters című folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint az élelmiszerekben található műanyagszennyezés tudományos és médiabeli tudósításainak több mint 70%-a a halakra és a kagylókra összpontosít, ami azt a téves benyomást kelti, hogy ezek különösen veszélyesek.

Döbbenetes egészségkárosító felfedezés
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/SKX/Science Phot/Sebastian Kaulitzki

Szakértők szerint a tenger gyümölcsei grammonként naponta mindössze 1-10 mikroműanyag-részecskének tesznek ki egy embert, ami összehasonlítható más élelmiszerekkel, például a csirkével, a mézzel és a sóval. A háztartási levegő és a por azonban továbbra is a mikroműanyagok fő forrásai, amelyek akár napi 1000 részecskével is a szervezetbe juthatnak. A tudósok hangsúlyozzák, hogy egyelőre nincs bizonyíték a káros hatásokra: a mikroműanyagok természetes úton távoznak a szervezetből.

A kutatók megjegyzik, hogy a halak és kagylók káros hatásait eltúlzó publikációk miatt egyesek ritkábban fogyasztanak tenger gyümölcseit, megfosztva magukat azok nyilvánvaló előnyeitől.

Kapcsolódó írásaink