Életmód

Kevés magyar használja ezt a fűszert, pedig elképesztőek az egészségügyi hatásai

Érdemes megismerni

A curry is neki köszönheti jellegzetesen sárga színét, íze és élénksége mellett azonban szinte nincs olyan szervünk, amely ne köszönné meg a fogyasztását. Ez a csodaszer nem más, mint a kurkuma.

Kevés magyar használja ezt a fűszert, pedig elképesztőek az egészségügyi hatásai
Számos magas színvonalú tanulmány és kutatás jelzi, hogy a kurkuma gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket tartalmaz
Fotó: AFP/NurPhoto/Soumyabrata Roy

A kurkuma valójában sokkal több egyszerű színezőanyagnál: igazi kincs, amelynek jelentőségét a keleti konyhákban és gyógyászatban évezredek óta ismerik. Hazánkban még mindig viszonylag kevesen használják, pedig számos jótékony hatása miatt érdemes lenne gyakrabban helyet kapnia a mindennapi étrendben – írja a Magyar Nemzet.

A gyömbérfélék családjába tartozó növény – latin nevén Curcuma longa – elsősorban Dél- és Délkelet-Ázsiában honos. A kurkumát a növény gyökerének szárított, őrölt formájában ismerjük, de a friss hajtások, levelek és a szár is felhasználható. Indiában és a környező országokban nem csupán fűszerként, hanem a hagyományos ajurvédikus gyógyászat alapvető eszközeként tisztelik. Ott a kurkumás ital éppúgy hétköznapi, mint nálunk a mentatea: hűsítő és melegítő változatai egyaránt megtalálhatók a mindennapokban.

A kurkuma fő hatóanyagai a kurkuminoidok, közülük is a legismertebb a kurkumin. Ez az anyag erőteljes antioxidáns, amely segíti a sejtek védekezését az oxidatív stressz káros hatásaival szemben. Emellett gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bír, amit több orvosi kutatás is alátámasztott. Kísérletek igazolták, hogy rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az idegsejtek élettartamának meghosszabbításához, valamint szerepet játszhat az Alzheimer-kór megelőzésében, mivel gátolja a fehérjék kóros lerakódását az agyban.

Több tanulmány szerint a kurkumin csökkentheti a különféle emésztőrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát, segíthet a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében, sőt a reumás panaszok és a gyulladásos bélbetegségek tüneteinek enyhítésében is hasznos lehet. Nők esetében a menstruáció előtti kellemetlen tünetek – a PMS – mérséklésében szintén biztató eredmények születtek.

Bár Indiában és a Közel-Keleten szinte elképzelhetetlen nélküle egy-egy étel, Magyarországon inkább csak a curry por alkotóelemeként találkozunk vele. Pedig a kurkuma szelíd, kissé földes íze jól illik levesekhez, szószokhoz, párolt zöldségekhez vagy rizses ételekhez is. Nem utolsósorban pedig gyönyörű aranysárga színt kölcsönöz minden fogásnak.

Kapcsolódó írásaink