Életmód
Mi történik a testünkkel, ha minden nap kávét iszunk?
Érvek ellene és mellette

A pozitívumok
Reggeli ébresztő
Egy standard 350 ml-es csésze fekete kávé 113 és 247 milligramm (mg) közötti koffeint tartalmaz, amely a teában és a csokoládéban is megtalálható, és stimuláló hatással van az agyra és az idegrendszerre. A koffein fokozhatja az ébrenlétet, csökkentheti a fáradtságot és javíthatja a koncentrációt, ezért sokan erre támaszkodnak a napkezdés során.
„Naponta akár 400 mg koffein is az optimális mennyiség a kávé egészségügyi előnyeinek kihasználásához” – mondta Anthea Levi, MS, RD, CD , regisztrált dietetikus és az ALIVE+WELL Nutrition alapítója. Ez nagyjából annyi mennyiség, mint amennyi körülbelül négy csésze kávéban található. A toleranciától függően ez lehet túl sok – vagy éppen a megfelelő mennyiség – az éberség fokozásához.
Javítja a fizikai aktivitását
Stimuláló tulajdonságainak köszönhetően a kávé megadhatja a szervezetnek azt az energialöketet, amelyre szüksége van az edzés során. Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a kávé vagy más koffeintartalmú ital edzés előtti fogyasztása javíthatja az aerob és anaerob edzést az izomállóképesség növelésével.
Egy másik, 2023-as, 100 egészséges felnőtt bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy azok, akik kávét ittak, magasabb napi lépésszámot tettek meg a nem kávéfogyasztókhoz képest – körülbelül 10 646 lépést a 9665-tel szemben. Más tényezők is hozzájárulhattak ehhez a kismértékű növekedéshez, de a kávé által biztosított energia segíthet motiválni a folyamatos mozgást.
Támogatja az egészséges szívet
Az évek során számos tanulmány kimutatta, hogy az enyhe vagy közepes kávéfogyasztás összefüggésben áll a szívbetegségek, többek között a szívelégtelenség, a koszorúér-betegség, a stroke és az aritmiák (szabálytalan szívverések) kockázatának csökkenésével. A napi kávéfogyasztást a magas vérnyomás (hipertónia) és a szívroham kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozták.
Ez valószínűleg a kávébabban található antioxidánsoknak köszönhető , amelyek segíthetnek a gyulladások leküzdésében, mondta Levi. Mivel „a gyulladás a szívbetegségek egyik kulcsfontosságú jellemzője, a kávé (ha egészségesen fogyasztják) elméletileg segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát” – tette hozzá.
Számos tényező járulhat hozzá a szívbetegségekhez, beleértve a genetikát és a rossz táplálkozást. „Nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy a kávé és önmagában csak a kávé felelős a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halálozás megelőzéséért a kávéfogyasztók körében” – jegyezte meg Levi. De „az olyan antioxidánsok, mint a kávéban találhatók, segíthetnek megelőzni sejtjeink kopását, amely végső soron hozzájárul a gyulladáshoz.”
Növeli élettartamát és anyagcseréjét
A reggeli kávé segíthet a hosszabb életben. Egy 2025-ös tanulmány kimutatta, hogy a reggeli kávéfogyasztás szorosabban összefüggött az összes okból bekövetkező halálozás alacsonyabb kockázatával, mint a nap későbbi szakaszában történő kávéfogyasztás, még a nem kávéfogyasztókhoz képest is. Ez részben azért lehet, mert a koffein felboríthatja a cirkadián ritmust és az alvást, ami potenciálisan rosszabb egészséghez és rövidebb élettartamhoz vezethet.
A kávé mérsékelten növelheti az anyagcserét, vagyis azt az energiamennyiséget, amelyet a szervezet az alapvető funkciók ellátásához használ. De ez csak rövid távú hatás, és valószínűleg nem vezet fogyáshoz, mondta Levi. „A koffein hajlamos elnyomni az étvágyat is” – tette hozzá, de nem javasolja, hogy erre hagyatkozzunk a fogyás érdekében.
Csökkenti a cukorbetegség kockázatát
Egy 2024-es áttekintés szerint a napi több kávé – pontosabban egy-négy csésze – fogyasztása a cukorbetegség kockázatának csökkenésével jár. Ennek több lehetséges oka van.
Egyrészt a kávébabok fitokemikáliákat, növényi vegyületeket tartalmaznak, amelyek segítenek megelőzni az oxidatív stresszt, ami a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő állapotok, például az elhízás és a metabolikus szindróma kialakulásához vezethet.
„A kávé jó antioxidánsforrás is, mint például a klorogénsav – egy polifenol (növényi alapú vegyület), amely javíthatja az inzulinérzékenységet és a glükózanyagcserét a szervezetben” – mondta Levi. Mindkettő fontos a vércukorszint szabályozásában és a cukorbetegség megelőzésében.
De az is számít, hogyan fogyasztja a kávéját. „Az ízesített szirupokkal és édes tejszínnel édesített népszerű kávéitalok adagonként több mint két napra elegendő hozzáadott cukrot tartalmazhatnak, ami biztos módja a vércukorszint megemelkedésének, a cukorbetegség kockázatának növelésének, és rendszeres fogyasztás esetén súlygyarapodást is elősegíthet” – mondta Levi.
Székrekedés enyhítése
Ha kimerültnek érzi magát, a reggeli tea segíthet. A kávéban található savak fokozzák a bélrendszer gasztrintermelését, amely egy hormon, amely a vastagbél izmainak összehúzódását és a bélmozgás beindítását serkenti. Levi szerint a kávéban található koffein és klorogénsav is együttesen serkentik a bélösszehúzódásokat.
A negatívumok
A minőségi alvás megzavarása
A lefekvéshez túl közeli kávéfogyasztás tönkreteheti az alvási rutint. Miért? „A koffein blokkolja az adenozint, azt az agyban lévő vegyületet, amely a nap folyamán felhalmozódik, és fáradtságérzetet okoz” – mondja Dr. Angela Holliday-Bell, alvásgyógyász szakember és a The Solution Is Sleep alapítója. Ez megnehezítheti az elalvást, csökkentheti az alvás teljes idejét és a mély alvásban töltött időt.
Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik kerülik a koffeint, átlagosan 36 perccel tovább alszanak éjszakánként, mint azok, akik koffeint fogyasztanak. Fél óra talán nem tűnik soknak, de másnap „agyködként, ingerlékenységként vagy alacsonyabb termelékenységként” jelentkezhet – mondta Holliday-Bell. Idővel a krónikus alváshiány növelheti a szívbetegség, az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatát.
Tehát, ha lassú a koffein-anyagcseréje (azaz lassabban ürül ki a szervezetéből), akkor Holliday-Bell szerint a legjobb, ha délután 12 óra körül abbahagyja a koffein fogyasztását. „Ha érzékeny vagy alvászavarokkal küzd, a még korábbi abbahagyás is segíthet” – tette hozzá.
Növeli a szorongás szintjét
A kávé szorongást, idegességet vagy akár heves szívdobogást is okozhat, mondta Holliday-Bell. A kutatások még a napi egynél több csésze kávé fogyasztása és a korai kamrai összehúzódások (a szív alsó üregeinek gyorsabb verése) közötti lehetséges összefüggést is sugallják egyes embereknél. Ez a hatás azonban enyhe, és valószínűleg nem okoz kárt.
Felborítja az emésztőrendszert
A kávé túlságosan is megmozgathatja a bélrendszert, ami hasmenést, gázképződést és gyomorfájást okozhat. Ez különösen igaz, ha emésztési problémája van, például irritábilis bél szindrómája (IBS). A koffein stimuláló hatása miatt a salakanyagok túl gyorsan mozoghatnak az emésztőrendszeren keresztül – ezt a jelenséget gasztrokólikus reflexnek nevezik –, ami laza, vizes székletet eredményez.
A savasság a reflux tüneteit is fokozhatja – égő érzést, fájdalmat és érzékenységet okozhat a gyomor felső részén és a torokban. De „a kávé és a kiegyensúlyozott reggeli párosítása segít tompítani a serkentő tulajdonságait” és csökkenteni a refluxot – mondta Levi.
Sérülhet a fogzománc
A napi kávéfogyasztás elszínezheti a fogakat (és rossz leheletet okozhat), de a fogzománcot, a fogak kemény külső rétegét is koptathatja. Ez fogérzékenységet és fájdalmat okozhat meleg vagy hideg ételek és italok fogyasztásakor. Ez a hatás azonban gyakran elkerülhető, ha az ital elfogyasztása után azonnal megmossuk a fogunkat, vagy öblítjük ki vízzel.