Életmód

Tíz A-vitaminban gazdag finom étel

Az immunrendszer erősítésére

Az A-vitamin nem csupán a kollagéntermelés serkentésében játszik szerepet a simább és feszesebb bőr érdekében. A zsírban oldódó vitamin elengedhetetlen az általános egészségünkhöz, és sokat tesz immunrendszerünk, sejtnövekedésünk és sok más tényező támogatásáért. Az A vitamint tartalmazó teljes értékű élelmiszerek fogyasztása a legjobb módja annak, hogy elegendő mennyiségben jussunk hozzá belőle.

Tíz A-vitaminban gazdag finom étel
A zöldségek számos vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot is tartalmaznak
Fotó: CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP

Mennyi A-vitaminra van szükségünk naponta?

Kétféle A-vitamint fogyaszthat: előformált A-vitamint és A-provitamint. Az előformált A-vitamin állati termékekben, például tejtermékekben, tojásban, halban és belsőségekben található. Az A-provitamin olyan növényekben található, amelyek bizonyos típusú antioxidáns karotinoidokat tartalmaznak, például béta-karotint, alfa-karotint és béta-kriptoxantint. Bár minden személytől függ, általánosságban az A-vitamin ajánlott napi bevitele egy felnőtt férfi számára 900 mcg (és 700 mcg nők számára).

Szerencsére elég könnyű A-vitaminban gazdag ételeket találni és beépíteni az étrendünkbe, akár vegetáriánus, vegán vagy, akár nincsenek étkezési korlátozásaink. Lássuk, melyek a legjobb A-vitaminban gazdag ételek:

Marhamáj

A leggazdagabb A-vitamin-tartalmú élelmiszer, 90 gramm serpenyőben sült marhamáj 6582 mikrogramm (mcg) vitamint tartalmaz. Ez a napi ajánlott bevitel 731%-a, ezért vigyázzon, ne fogyassza túl gyakran.

Édesburgonya

Az édesburgonya is nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint. Egy egész édesburgonya 1403 mcg A-vitamint tartalmaz.

Spenót

A spenót remek kiegészítője bármilyen étkezésnek, mivel vitamin- és tápanyagban gazdag (gondoljunk a magnéziumra, valamint az A-, C-, E- és K-vitaminra). Az A-vitamin-tartalmát tekintve fél csésze leveles zöldség 573 mcg-ot tartalmaz.

Sárgarépa

Egy másik zöldség, amelyet érdemes figyelembe venni az A-vitamin-bevitel növelésekor, a sárgarépa. Fél csésze nyers sárgarépa 488 mcg vitamint tartalmaz.

Tej

A tej számos előnnyel jár, például biztosítja a csontok egészségéhez szükséges kalciumot és D-vitamint. De tele van A-vitaminnal is. Egy csésze sovány tej 149 mcg vitamint tartalmaz.

Sajt

Bizonyos sajtok, mint például a ricotta, gazdag A-vitamin-forrásnak tekinthetők. Fél csésze ricotta 133 mcg vitamint tartalmaz.

Paprika

Ha szereti friss paprikával feldobni az étkezéseit szerencséje van; ez az egyik leggazdagabb A-vitamin-tartalmú zöldség, amit csak beszerezhet. Fél csésze édes vagy piros paprika 117 mcg A-vitamint tartalmaz.

Tojás

A tojás könnyen kiegészítheti bármilyen kiegyensúlyozott étkezését, fehérjét és számos vitamint (például A-vitamint) biztosít. Egy keménytojás 75 mcg vitamint tartalmaz.

Tonhal

A konzerv hal több mint egy divatos étel, és köztudott, hogy tele van minden olyan tápanyaggal és vitaminnal, amire az optimális egészséghez szüksége van. A konzerv tonhal 20 mcg A-vitamint tartalmaz.

Csirke

Bár nem rendelkezik olyan magas A-vitamin tartalommal, mint a listán szereplő többi étel (egy fél csirkemell 5 mcg vitamint tartalmaz), mégsem szabad lebecsülni. A csirke nagyszerű fehérje- és más tápanyag- és vitaminforrás, ami sokoldalú alternatívát kínál az étkezésben, ha egészséges állati húsforrást keres.