Életmód

Boldogabbá tehet minket ha több rostot fogyasztunk?

Számos előny

A megfelelő mennyiségű rost fogyasztásának számos jól ismert egészségügyi előnye van, az egészséges emésztés elősegítésétől a jóllakottság fokozásán át a vérnyomás szabályozásáig. De az egyik legérdekesebb – és talán a legkevésbé tárgyalt – a mentális egészséggel való kapcsolata. A rost segít táplálni a szervezetünkben lévő mikroorganizmusokat, szabályozza a mikrobiotát, az immunrendszert és a vércukorszintet. Ez viszont pozitív hatással van a szerotoninra, a dopaminra és a kortizolra, amelyek kulcsszerepet játszanak a hangulat szabályozásában és a stressz csökkentésében.

Boldogabbá tehet minket ha több rostot fogyasztunk?
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/IHO/Ian Hooton

Valóban, a tanulmányok azt mutatják, hogy a rostfogyasztás számos pozitív mentális egészségügyi következménnyel jár – különösen a hangulat szabályozása, a stressz csökkentése, valamint a depresszió és a szorongás tüneteinek enyhítése tekintetében. Ha ez jó hírnek hangzik – és jó kifogásnak a lenmag, a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztásának növelésére –, akkor olvasson tovább.

A bél-agy tengely

A rost elengedhetetlen összetevő a bélrendszer egészségéhez. A rost prebiotikumokat tartalmaz, amelyek táplálják a bélben lévő hasznos baktériumokat, más néven a bélmikrobiomot. Ezek a baktériumok nemcsak a kortizolszintet szabályozzák, hanem segítik a bélrendszert a jó közérzetért felelős neurotranszmitterek (kémiai hírvivők), például a szerotonin és a dopamin termelésében, amelyek viszont befolyásolják a hangulatot.

Ezt az agy és a bél közötti kölcsönhatást kétirányú útvonalként képzelhetjük el, amely mindkét irányban jelez: „A bél-agy tengely a központi és a bélrendszer közötti kétirányú kommunikációból áll, amely az agy érzelmi és kognitív központjait összeköti a perifériás bélfunkciókkal” – jegyzi meg egy tanulmány, amely ezt a funkciót vizsgálta. „Kölcsönhatásba lép a központi idegrendszerrel azáltal, hogy szabályozza az agykémia folyamatait, és befolyásolja a stresszreakcióval, a szorongással és a memóriafunkcióval kapcsolatos neuroendokrin rendszereket.” Más szóval, amikor a bélmikrobiota optimálisan működik, a dopamin és a szerotonin jobban elérhető a hangulatunk stabilizálására.

Emiatt a magasabb rostbevitel valójában a depresszió és a szorongásos tünetek alacsonyabb szintjével jár. „A teljes rostbevitel szerepet játszhat a szorongás, a depresszió és a szorongás megelőzésében” – jegyzi meg egy 2021-es tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy a rost hogyan hat a felnőttek pszichológiai zavaraira. „A rostbevitel növekedése összefüggésben állt a depresszió csökkent kockázatával a nőknél” – magyarázza a tanulmány.

Csökkent gyulladás

Egy másik fontos módja annak, ahogyan a rost segíti a bélrendszert? Csökkenti a gyulladást, ami egy másik tényező, ami összefüggésben áll a mentális egészségi állapotokkal, például a depresszióval és a szorongással. „Valóban kimutatták a megnövekedett gyulladásos biomarkerek, köztük a gyulladásos citokinek szintjét súlyos depresszióban és generalizált szorongásos zavarban szenvedő betegeknél” – jegyzi meg egy 2024-es tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy a rostbevitel hogyan befolyásolja az anyai mentális egészségügyi problémákat. Az „egészséges” étrend számos, a pozitív mentális egészségügyi eredményeknek tulajdonított jellemzője magában foglalhatja az antioxidánsok, fitokemikáliák, vitaminok és ásványi anyagok magasabb tartalmát. Ezenkívül a teljes értékű gyümölcsök, gabonafélék és zöldségek nagyobb fogyasztása természetes módon nagyobb mennyiségű rostnak teszi ki az egyéneket, ami a mikrobiális profil kulcsfontosságú módosítója.”

Vércukorszint és alvás

Az alvás nem az első dolog, amire a rostok előnyeit említjük, de a megfelelő mennyiségű rost bevitele a jobb alvásban is segíthet – és mindannyian tudjuk, hogy a jó éjszakai alvás csodákra képes a hangulattal. Így működik: Mivel a rostokat a szervezet nem tudja megemészteni, és nem tartalmaznak cukrot vagy kalóriát, segítenek megelőzni a vércukorszint ingadozását és zuhanását. A stabil vércukorszint azt jelenti, hogy kisebb valószínűséggel ébred fel éjszaka, és nagyobb valószínűséggel éli át az alvás teljes ciklusát. Ahogy a Colorado Boulder Egyetem kutatói számos friss tanulmányukban rámutattak, a prebiotikumokban gazdag (azaz rostban gazdag) étrend több időt biztosít a helyreállító, nem gyors szemmozgásos (NREM) alvásban, valamint a gyors szemmozgásos (REM) alvásban, „amelyről úgy tartják, hogy kritikus fontosságú a stresszből való felépüléshez”.

Több rost, több boldogság?

Ez azt jelenti, hogy több rostot kellene fogyasztania ahhoz, hogy boldogabbnak érezze magát? Figyelembe véve, hogy sokan nem eszünk elég rostot, és hogy a mentális egészségügyi aggodalmak is egyre nőnek, nem árthat. A legtöbb ember 30-40%-kal kevesebb rostot fogyaszt, mint amennyit kellene.

Ennek ellenére a legjobb, ha lassan kezdi a rostbevitelt – különösen, ha a hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonákban és nyers zöldségekben gazdag étrend újdonság számára. Ahogy azt valószínűleg mindannyian tapasztaltuk már valamikor, a rost hirtelen beáramlása puffadást és egyéb kellemetlenségeket okozhat, ezért ügyeljen arra, hogy apránként vezessen be rostban gazdag ételeket az étrendjébe, hogy a belei regenerálódjanak.