Életmód
A zöld levek valóban segítenek a méregtelenítésben?
Számos wellness-szakértő szerint

Ez nem azt jelenti, hogy a zöld lé nem képezi még mindig sok ember rendszeres wellness-rutinjának – sőt, valójában a kultúra egészének – szerves részét. Még 2023-ban is megjelent a Louis Vuitton Pacific Chill parfümje, amely friss sárgarépa és citrom jegyeket tartalmaz, Los Angeles tartós gyümölcslé-kultúrájából inspirálódva. Egy 2024-es fogyasztói jelentés szerint az otthoni gyümölcscentrifugák piacát tavaly 2,8 milliárd dollárra becsülték, és a becslések szerint 2034-re eléri az 5,6 milliárd dollárt. „A fogyasztók egészségesebb életmód iránti növekvő hajlama, valamint a friss, természetes levek előnyeinek növekvő tudatossága a piac bővülését hajtja” – állítják a jelentések.
De vajon valóban egészséges-e a zöldségek, gyümölcsök és magvak préselése? Számos wellness-szakértő szerint mindenképpen az lehet. „A zöld levek segíthetnek az embereknek egészségesebb és teljesebb életet élni egy tiszta, méreganyag-mentes étrend és életmód részeként” – javasolja Carla Quijano, az Integratív Táplálkozástudományi Intézet (IIN) által minősített egészségügyi coach. „Számos előnnyel jár, többek között erősíti az immunrendszerünket és sejtszinten hidratál.”
Milyen előnyei vannak a zöld leveknek?
Mivel a zöld lé friss zöldségekből és gyümölcsökből készül, számos antioxidánst, vitamint, ásványi anyagot és fitonutrienst tartalmaz. „Jelentős mennyiségű zöldségre van szükség ahhoz, hogy 230-280 ml lé készüljön, és ezzel nagy koncentrációban tudunk tápanyagokat felvenni” – magyarázza Bridgette Becker funkcionális táplálkozási szakértő és terapeuta a We Care Spa-tól, egy kaliforniai méregtelenítő üdülőhelytől, amely régóta a hírességek és a divatvilág veteránjainak kedvelt hely.
Továbbá a zöld ital fogyasztása jótékony hatással lehet a bélrendszerre. „Segíti a sósav termelődését a gyomorban, ami elengedhetetlen a jó gyomor-bélrendszeri egészséghez és az általános egészséghez” – mondja Quijano. „Naponta egy, két vagy három lé fogyasztása kiváló módja annak, hogy elinduljunk az egészségünk és jólétünk javítása felé vezető úton” – jegyzi meg.
A megfelelő összetevők
Amikor a zöld léből származó előnyök maximális kihasználásáról van szó, az összetevők valóban számítanak. „Egy olyan zöld lé, amely teljes egészében zöldségekből készül, egy kis citrommal, lime-mal vagy gyömbérrel, nagyszerű” – mondja Becker. Hozzáteszi azonban, hogy „egy olyan zöld lé, amely több édes gyümölccsel készül, valójában nemkívánatos módon befolyásolja a vércukorszintet.”
Quijano egyetért. Azt javasolja, hogy a hidratáló zöld zöldségek mellett alacsony cukortartalmú gyümölcsöket, például zöldalmát és kiwit is használjunk. „A legjobb, ha a lé alapja egy vízben gazdag zöldség, például uborka vagy zeller. Ezután hozzáadhatunk zöldségeket és bármilyen leveles zöldséget, ami otthon van” – mondja.
Beckerhez hasonlóan ő is a gyömbér és a citrom beépítésének híve: „A citromot a többi hozzávaló hozzáadása előtt ki kell facsarni az edénybe, mivel ez segít megelőzni az oxidációt. A citromot ki lehet nyerni a héjával és a magjaival együtt, amelyek extra tápanyagokat, például bioflanoidokat adnak a szervezetnek, de az íze nagyon keserű lesz. Egy darab gyömbér is elengedhetetlen, mivel ez a növény számos gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, és pikáns ízt ad a lének.
Ne feledje, hogy egyes zöld zöldségek, mint például a spenót és a kelkáposzta, magas oxaláttartalmúak, ezért azoknak, akik alacsony oxaláttartalmú diétát követnek, kerülniük kell őket. Ebben az esetben érdemes alacsony oxaláttartalmú zöldségekből, például salátából, rukkolából, pak choiból, káposztából, uborkából és mentából készült leveket keresni vagy készíteni.
A legjobb időpont a zöld lé fogyasztására
A zöld lé a nap bármely szakában egészséges része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek, de vannak bizonyos időszakok, amikor a lé fogyasztása különösen hasznos lehet. Nagyszerűek lehetnek reggel vagy délelőtt az energialökethez. Adjon hozzá gyömbért gyulladáscsökkentő hatása miatt, és friss fűszernövényeket, például mentát, hogy megnyugtassa az emésztőrendszert. Egy kis mennyiségű kakukkfű vagy fokhagyma antibakteriális tulajdonságait is kihasználhatja, megfázásnál
A készítmény frissessége és az ivás módja is fontos – sőt, bizonyos esetekben még a napszaknál is fontosabb. Az oxidáció elkerülése érdekében igya meg azonnal elkészítés után. És kerülje a jeget: Egy nagyon hideg ital nehezebben emészthető, mivel lelassítja a gyomrot és a beleket.
Valóban segíthet a zöld lé fogyasztása a méregtelenítésben?
A mikroműanyagoktól az agrokemikáliákig folyamatosan hallunk a környezeti toxinok káros hatásáról. A toxinok feldolgozott és hiperfeldolgozott élelmiszerekben; növényvédő szerekkel permetezett élelmiszerekben; gyógyszerekben; klórt, fluoridot, nehézfémeket, növényvédőszer-maradványokat és más szennyező anyagokat tartalmazó ivóvízben; a műanyagban találhatók, amelyből vizet iszunk, vagy amelyből sok élelmiszert csomagolnak.
Hogy segíthetnek-e a gyümölcslevek a méregtelenítésben? Sajnos valószínűleg nem. Nincs erős tudományos bizonyíték a gyümölcsleves méregtelenítő kúrák hatásának alátámasztására. A gyümölcsleves méregtelenítő kúrák nem biztosítanak elegendő tápanyagot. Más egészségügyi kockázatokkal is összefüggésben állnak.
Legalábbis a szilárd ételektől való szünet segíthet az étrend újraindításában és egészségesebb megküzdési mechanizmusok kialakításában, különösen azok számára, akik hajlamosak az érzelmi evésre vagy a stresszevésre. A lé alapú kúra pedig segíthet abban, hogy az emésztőrendszer szünetet tartson a rostok emésztésében, ami hasznos lehet bizonyos egészségügyi problémákkal küzdők számára – bár mivel a rost elengedhetetlen az egészséges bélrendszerhez, a legtöbb embernek hosszú távon nem szabad kerülnie a megfelelő rostbevitelt.