Életmód

Ezeket az ételeket nem szabad műanyag edényekben tárolni

A műanyag edényeket szinte mindenki használja a konyhában

Népszerűségük ellenére nem mindig a legjobb megoldás a termékek tárolására.

Ezeket az ételeket nem szabad műanyag edényekben tárolni
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Gyakran előfordul, hogy az elkészített ételek kölcsönhatásba lépnek a műanyaggal, ami csak felgyorsítja azok romlását, és még káros vegyi anyagok kibocsátásához is vezethet, ha a tárolóedény olcsó anyagból készült, írja a Real Simple.

Biztonságosabb az üveg tárolóedényeket használni, mivel azok jobb alternatívát jelentenek, mint a műanyagok.

Mit nem szabad műanyag tárolóedényekben tartani?

Nyers hús és baromfi

A zárt műanyag tárolóedényben kedvező feltételek alakulnak ki a veszélyes baktériumok – az E. coli vagy a szalmonella – szaporodásához. Ilyen esetben a húst jobb azonnal megfőzni, vagy üvegedényt használni.

Kemény sajtok

A sajtokat nem szabad műanyag tartályban tárolni, mert abban megmarad a nedvesség, ami gyorsítja a penész kialakulását. A sajtot leginkább pergamenpapírban érdemes tárolni.

Alma, banán és paradicsom

Egyes gyümölcsök és zöldségek etilén gázt bocsátanak ki, amely felhalmozódik a műanyag tárolóedényekben, ezért gyorsabban romlanak. A banánt, almát és paradicsomot jobb csomagolás nélkül tárolni.

Fűszernövények és leveles zöldségek

A zöldségeket nem érdemes műanyagban tárolni, mert a nedvesség megreked benne, ezért a zöldségek elkezdenek hervadni és baktériumokkal borulnak. A fűszernövényeket jobb nyitott edényben, a zöldségeket pedig nedves törülközőben tárolni.

Meleg ételek

Meleg ételeket nem szabad műanyag edénybe áttenni, mert a kondenzvíz kedvező környezetet teremt a baktériumok számára. A kész ételeket jobb üvegedényben tárolni.

Kapcsolódó írásaink