Életmód

Csökkenti a gyulladást és védi az ínyt

Nem mindegy mit eszünk

A King's College londoni tudósainak tanulmánya kimutatta, hogy a mediterrán étrendet követő brit lakosok ínyének egészsége jelentősen javult, és kevesebb gyulladás és betegség alakult ki bennük. Azok a betegek, akik rendszeresen fogyasztottak vörös húst és nem követtek mediterrán étrendet, súlyosabb ínybetegséget és a gyulladásos markerek, különösen az interleukin-6 (IL-6) és a C-reaktív protein (CRP) emelkedett vérszintjét mutatták.

Csökkenti a gyulladást és védi az ínyt
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/CPD/Science Phot/Cristina Pedrazzini

A mediterrán étrend gazdag növényi alapú élelmiszerekben – hüvelyesekben, zöldségekben, gyümölcsökben és olívaolajban. Ez a diéta ezen markerek alacsonyabb szintjével és a gyulladás általános csökkenésével jár. Ezek az eredmények alátámasztják a tápanyagokban és fitokemikáliákban gazdag, kiegyensúlyozott étrend fontosságát az egészséges immunrendszer fenntartása és a gyulladások minimalizálása érdekében.

A projektben 200 beteg vett részt. Fogászati ​​vizsgálaton és vérvizsgálaton estek át, valamint étkezési szokásaikról kérdezték őket. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az ínybetegségek kezelésének sikere az étrendtől függhet, és személyre szabott táplálkozási ajánlások kidolgozását javasolják a szájhigiénia javítása érdekében - írta meg a Gismeteo.

Kapcsolódó írásaink