Életmód

Tíz vízben gazdag étel a kiszáradás ellen

Nem csak az olyan italok, mint a víz, segíthetnek a hidratálásban

Rekordmagas hőmérsékleteket látunk ősszel, ami azt jelenti, hogy a hidratáltság fenntartása minden eddiginél fontosabb. Végül is az emberi test egyharmada vízből áll – és bár egy hónapig kibírunk élelem nélkül, a víz nélkül maradás már négy nap után halálos.

Tíz vízben gazdag étel a kiszáradás ellen
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA-Zentralbild/Jens Kalaene

A víz szinte minden testfunkciónkhoz szükséges – és bár a „napi nyolc pohár” szabály „látszólagos tény” lehet, vannak iránymutatások: körülbelül 11,5 csésze nőknek és 15,5 csésze férfiaknak. Ha nem éri el ezeket a célokat, kiszáradhat, ami fáradtsághoz és fejfájáshoz, alacsony vérnyomáshoz, izomgörcsökhöz, bőrproblémákhoz és sok máshoz vezet.

De nem csak az olyan italok, mint a víz, segíthetnek a hidratálásban. Az étrend is vízforrás lehet. Íme 10 étel, amelyek segíthetnek a vízbevitelben – mert a vízben gazdag ételek segíthetnek a kiszáradás leküzdésében.

Uborka

Az uborka a szuperhidratáló ételek listájának élén áll. A 96%-ban vízből készült uborka alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú étel, amely tele van C-vitaminnal, antioxidáns flavonoidokkal és tanninokkal. Ezenkívül egyetlen közepes méretű uborka fedezi a napi K-vitamin-szükséglet körülbelül felét.

Saláta

Nincsenek töltőanyagok! Ennek a szerény zöldségnek valójában meglepő előnyei vannak. 96%-ban vízből áll, és fantasztikus rostforrás is (minél sötétebb a levél színe, annál jobb), valamint C- és A-vitamint is tartalmaz, amelyek támogatják az egészséges bőrt és szemet.

Paradicsom

Akár kicsi, akár óriási, ez a nyári gyümölcs rengeteg hidratálást biztosít. A paradicsom 95%-ban vizet tartalmaz, és tele van likopinnal és béta-karotin antioxidánsokkal, amelyek segítenek csökkenteni a rák kockázatát, erősíteni a csontokat és megőrizni a bőr állapotát.

Retek

Általában elfelejtik, hogy a szerény és egyszerű retek 95%-ban vizet tartalmaz. Emellett egy mini szuperélelmiszer is, fantasztikus a szervezet méregtelenítésére, valamint tele van C-vitaminnal és káliummal, amelyek segítenek a szív egészségében.

Zeller

A zellerlé nem véletlenül elengedhetetlen a wellness rutinokban: A zöldség nemcsak 95%-ban vízből áll, hanem tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal is, amelyek segítenek megtisztítani a szervezetet és leküzdeni a gyulladásokat.

Cukkini

Párolva, sütve vagy nyersen: A cukkini 93%-ban vízből áll, valamint A-, E- és C-vitaminból, bőrszépítő antioxidánsokból áll, amelyeket a magas hőmérsékleten történő főzés semlegesíthet.

Görögdinnye

Nem véletlenül nyári alapélelmiszer. A görögdinnye 92%-ban vízből áll, és gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, például A-vitaminban, C-vitaminban és magnéziumban.

Eper

Az eper igazi nyári csemege, hihetetlenül szomjoltó: súlyának 91%-a maga a víz. Ezenkívül ez az egészséges élelmiszer antioxidáns likopin forrása, amely védi a bőrt az UV-sugaraktól, és C-vitamin forrása, amely serkenti a kollagéntermelést.

Sárgadinnye

A sárgadinnye 90%-ban vizet tartalmaz. Ezenkívül ez az illatos gyümölcs gazdag A-vitaminban, ami létfontosságú, különösen nyáron, az egészséges bőr számára.

Őszibarack

Ez a nyári gyümölcs vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok (például béta-karotin és C-vitamin, amelyek védenek az UV-sugarak ellen) kombinációja – 88%-os víztartalommal együtt.

Kapcsolódó írásaink