Életmód

Ilyenkor ne igyunk a csapból!

Mérgezés is lehet a vége

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy a csapból érkező ivóvíz bármikor gond nélkül fogyasztható. A vízművek folyamatosan ellenőrzik a minőséget, így joggal hisszük, hogy a csapvíz a legolcsóbb és egyben legegészségesebb módja a hidratálásnak.

Ilyenkor ne igyunk a csapból!
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Monika Skolimowska

Kevesen tudják ugyanakkor, hogy a csapvíz minősége nem állandó: bizonyos napszakokban megváltozhat, még akkor is, ha külsőre és ízre teljesen rendben lévőnek tűnik. A laborvizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy hajnalban a vezetékben pangó víz összetétele eltérhet a napközben megszokottól. Ez az apró különbség hosszabb távon egészségügyi kockázatot jelenthet, ezért nem mindegy, mikor töltjük meg a poharunkat – írja a mindmegette.hu.

Az ok egyszerű: éjszaka, amikor senki sem használja a csapot, a víz órákon át mozdulatlanul áll a háztartási vezetékekben. Ezalatt a csövek anyagából apró részecskék oldódhatnak ki, különösen fémek, például ólom, réz vagy nikkel. Bár a modern rendszerek tervezésekor igyekeznek ezt a kockázatot minimalizálni, a régebbi épületekben még mindig előfordulhatnak olyan szerelvények, amelyekből fémionok oldódhatnak a vízbe.

A nappali folyamatos vízhasználat hígítja és kimossa ezeket a részecskéket, így a koncentráció jóval alacsonyabb. Hajnalban viszont, az első pohár vízben a fémek aránya átmenetileg magasabb lehet. Egyetlen korty természetesen nem okoz azonnali mérgezést, de a rendszeres fogyasztás hosszú távon terhelheti a szervezetet. Különösen érzékenyek lehetnek rá a gyermekek, a kismamák és az idősek.

A megoldás rendkívül egyszerű. Reggel soha ne az első, csapból engedett vízből igyunk. Hagyjuk a vizet pár percig folyni, hogy a pangó rész távozzon, és a központi hálózatból érkező friss víz töltse meg a poharat. Mindig a hideg vizet részesítsük előnyben, mivel a meleg víz hőmérséklete elősegíti a fémek kioldódását.

Kapcsolódó írásaink