Életmód
Segíti az emésztést, jót tesz a látásnak és védi a sejteket
Napi egy maréknyi

Sportesemény közben, filmnézéshez vagy csak egy kis pihenő gyanánt sokan fogyasztják a szotyit. A szakemberek szerint érdemes rendszeresíteni a napraforgómag ropogtatását.
A szotyi tápanyagban gazdag. Sok E-vitamin, magnézium, szelén, B-vitamin (főleg folát), cink és vas található benne. Telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, amelyek jót tesznek a szívnek és az érrendszernek. A napraforgómagban található fehérje és rost hozzájárulhat a jóllakottsághoz, támogatja az emésztést és az izomépítést. Antioxidánsok is vannak benne, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében az oxidatív stresszel szemben. A szotyi a vércukor- és vérnyomás-szabályozásra is kedvezően hat, hiszen a magnézium és a rostok kedvezően hathatnak.
A szotyi közvetve a szem egészségére is hatással lehet. Nem csodaszer, de több olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek hosszú távon segíthetik a látás megőrzését. A szotyi az egyik leggazdagabb E-vitamin-forrás, ami erős antioxidáns. Védi a szem sejtjeit az oxidatív stressztől, és kutatások szerint lassíthatja az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) kialakulását. Kisebb mennyiségben található benne cink, ami fontos a retina egészsége szempontjából. A szelén támogatja az antioxidáns védelmet, hozzájárulva a szem sejtjeinek védelméhez.
A szotyi hatásai nem egyik napról a másikra jelentkeznek, inkább hónapok alatt láthatóak, főleg, ha napi rendszerességgel fogyasztjuk. Rövid távon (1–2 hét) jobb jóllakottságérzetet biztosít, a fehérje és a rost miatt kevésbé leszünk éhes két étkezés között, javul az emésztés, a rostok miatt rendezettebb lehet a bélműködés, enyhébb energialöket ad, a magnézium és a B-vitaminok támogatják az idegrendszert és az energiacserét.
Középtávon (1–3 hónap) a bőr és haj állapotának javulása tapasztalható, mivel a benne levő E-vitamin és a cink hozzájárul a bőr rugalmasságához, a haj egészségéhez. Hangulat és idegrendszer támogatására is alkalmas, hiszen a magnézium és triptofán (fehérje-összetevő) segíthet csökkenteni a stresszt, javítani az alvásminőséget. Koleszterinszint kedvező változása is tapasztalható negyed éven belül. A telítetlen zsírsavak rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a „rossz” LDL koleszterin csökkentéséhez, a „jó” HDL növeléséhez.
Hosszú távon, ami több, mint 3 hónapot jelent, még több előnye lehet. Szív- és érrendszeri védelmet biztosíthat. A szívbarát zsírok, a magnézium és az antioxidánsok csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. A magnézium, foszfor és fehérje hozzájárul a csontok és izmok egészségéhez. Ha sózatlan formában esszük, a magnézium rendszeres bevitele hosszú távon segíthet a vérnyomás csökkentésében.
Érdemes megjegyezni, hogy pár hátránya is van napi egy maréknyi szotyinak. Egy marék szotyi kb. 160–180 kcal, tehát rendszeres nassolásként könnyen hozzájárulhat súlytöbblethez. A bolti pörkölt-sós szotyi sok nátriumot tartalmaz, ami hosszú távon növelheti a vérnyomást. A héj ropogtatása károsíthatja a fogzománcot, és a héj lenyelése emésztési gondokat okozhat. Kiegyensúlyozott étrendbe illesztve a szotyi inkább szívbarát és tápanyagdús snack, mintsem káros nassolnivaló.