Életmód
A tudósok felfedeztek egy terméket, amely részben "megmenti" az agyat az alkoholmérgezéstől
Nemcsak az agyra, hanem a bélrendszerre is hatással van

Az egereken végzett kísérlet eredményeit a Food & Function folyóiratban tették közzé.
Egy tanulmány kimutatta, hogy a dri (nőstény jak) tej csökkenti a szorongást és a gyulladást a szervezetben, valamint védi az idegsejteket az oxidatív stressztől. A legnagyobb hatást a termék nagyobb dózisait kapó állatoknál figyelték meg.
További kísérletek kimutatták, hogy a szárított tej nemcsak az agyra, hanem a bélrendszerre is hatással van. Megváltoztatja a mikrobiota összetételét, csökkentve a gyulladással és depresszióval összefüggő baktériumok számát.
Ezzel egyidejűleg megnő a szervezetben a biológiailag aktív anyagok szintje, amelyek védő hatással vannak az idegrendszerre. A TLR4 és az NF-κB fehérjék aktivitásának csökkenését is rögzítették, amelyek kulcsszerepet játszanak az agy gyulladásos folyamataiban.
A kutatók szerint a jaktej hatása összefüggésben lehet az úgynevezett bél-agy tengelyre gyakorolt hatásával. Bár ezek az eredmények állatkísérleteken alapulnak, új utakat nyitnak a termék tulajdonságainak, valamint az emberi mentális és neurológiai egészségre gyakorolt hatásának tanulmányozásában.