Életmód

A tudósok felfedeztek egy terméket, amely részben "megmenti" az agyat az alkoholmérgezéstől

Nemcsak az agyra, hanem a bélrendszerre is hatással van

A kínai Lanzhoui Egyetem tudósai felfedezték, hogy a jaktej enyhítheti a krónikus alkoholfogyasztás hatásait, beleértve az agykárosodást is – írja a Zakon.

A tudósok felfedeztek egy terméket, amely részben "megmenti" az agyat az alkoholmérgezéstől
A kutatók szerint a jaktej hatása összefüggésben lehet az úgynevezett bél-agy tengelyre gyakorolt ​​hatásával
Fotó: Hemis via AFP/Cordier Sylvain

Az egereken végzett kísérlet eredményeit a Food & Function folyóiratban tették közzé.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a dri (nőstény jak) tej csökkenti a szorongást és a gyulladást a szervezetben, valamint védi az idegsejteket az oxidatív stressztől. A legnagyobb hatást a termék nagyobb dózisait kapó állatoknál figyelték meg.

További kísérletek kimutatták, hogy a szárított tej nemcsak az agyra, hanem a bélrendszerre is hatással van. Megváltoztatja a mikrobiota összetételét, csökkentve a gyulladással és depresszióval összefüggő baktériumok számát.

Ezzel egyidejűleg megnő a szervezetben a biológiailag aktív anyagok szintje, amelyek védő hatással vannak az idegrendszerre. A TLR4 és az NF-κB fehérjék aktivitásának csökkenését is rögzítették, amelyek kulcsszerepet játszanak az agy gyulladásos folyamataiban.

A kutatók szerint a jaktej hatása összefüggésben lehet az úgynevezett bél-agy tengelyre gyakorolt ​​hatásával. Bár ezek az eredmények állatkísérleteken alapulnak, új utakat nyitnak a termék tulajdonságainak, valamint az emberi mentális és neurológiai egészségre gyakorolt ​​hatásának tanulmányozásában.

Kapcsolódó írásaink