Életmód
Egy marék dió ereje
A tudósok sok jót ígérnek

Az orvosok azt javasolják, hogy a diót más ételektől elkülönítve és a nap meghatározott időpontjaiban fogyasszuk. A kutatások kimutatták, hogy ez a legjobb módja az agy egészségének, a memória és az emésztés javításának.
Miért olyan egészségesek a diófélék?
A diófélék általánosságban véve növényi alapú fehérjék, egészséges zsírok és rostok forrásai. A tudósok megjegyezték, hogy a rendszeres diófogyasztás közel 70%-kal csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatát. A dió különösen fontos szerepet játszik, mert:
— gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek elengedhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez;
— lassítja a glükóz felszívódását a belekben, megakadályozva a vércukorszint hirtelen ugrásait;
- elősegíti a hasznos baktériumok szaporodását és javítja az emésztést.
Mikor a legjobb diót enni?
Robert Love floridai idegtudós, az Alzheimer-kór megelőzésének szakértője azt javasolja, hogy reggel, reggeli előtt fogyasszunk el egy marék diót.
„A dió rostokban gazdag, ami segít gyorsan jóllakottnak lenni. Ez azt jelenti, hogy kevesebbet fogsz enni, és akár a fogyásban is segíthet. Ráadásul a jótékony bélbaktériumok imádják a rostot, így az jótékony hatással lesz az emésztésedre” – jelentette Dr. Peter egy szakértőre hivatkozva.
Ezenkívül a dió csökkenti a vastagbélrák kockázatát az ellagitannin nevű anyagnak köszönhetően, amely a belekben gyulladáscsökkentő vegyületekké alakul, segítve a hosszabb ideig tartó teltségérzet fenntartását és a túlevés kockázatának csökkentését, valamint erősíti a hajat és a körmöket, és javítja a bőr állapotát.
Hogyan kell helyesen diót enni?
Egy felnőtt számára az optimális adag napi 30–40 g (körülbelül egy marék).
Vannak, akik kissé keserűnek találják a dióféléket. Ennek megszüntetéséhez áztassuk őket 6-8 órán át vízben. Ez meg is tisztítja őket. Egyébként Dr. Anna Goncharova endokrinológus és táplálkozási szakértő szerint nincs szükség a diófélék áztatására – elegendő, ha sütőben vagy serpenyőben megsütjük őket.