Életmód
Mely termékeket érdemes fogyasztani az ősz elején
Öt ideális szeptemberi étel

1. A homoktövis – rekordot döntött a vitaminok és mikroelemek tartalmában. A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, PP-vitamin, B-vitaminok, valamint nátrium, vas, magnézium és foszfor található benne. Anémiák, megfázásos betegségek, stresszes helyzetek esetén, valamint szív- és érrendszeri és onkológiai betegségek megelőzésére ajánlott. Szárított állapotban a bogyó megőrzi egyedülálló vitamin- és ásványianyag-tartalmának akár 80%-át.
2. Az alma gazdag rostokban, B-vitaminokban, C- és K-vitaminokban, valamint magnéziumban, mangánban és rézben. Ajánlott anyagcsere-zavarok és magas koleszterinszint esetén. Az alma serkenti az immunrendszer működését és növeli a szervezet ellenállóképességét a megfázásos betegségekkel szemben.
3. A cukkini a dietetikusok kedvenc zöldsége, 100 grammonként mindössze 24 kcal-t tartalmaz. Ez az egyik leghipoallergén zöldség, ezért gyakran használják első kiegészítő ételként a csecsemőknél. Magas rosttartalmának köszönhetően segít a túlsúly elleni küzdelemben, javítja a bélflórát és segít szabályozni a bélműködést.
„Magas kálium- és magnéziumtartalma javítja a szív- és érrendszer működését, véd az ischaemiás szívbetegségtől és a ritmuszavaroktól”.
A cukkini vitaminösszetétele (C-, E-, A-, PP- és B-vitaminok) segít javítani az immunrendszer működését és lassítani az életkorral járó látásromlást.
4. A tök szintén alacsony kalóriatartalmú zöldség, de hasznos tulajdonságai még gazdagabbak. Az immunrendszer stimulálása, az öregedési folyamatok lassítása és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése mellett a töknek számos egyedi előnye van.
A tökmagok erős parazitaellenes hatással rendelkeznek, valamint tartalmaznak cink mikroelemet, amely részt vesz a tesztoszteron termelésében, ennek köszönhetően a tök serkenti a férfiak nemi funkcióját, valamint a prosztatagyulladás megelőzésére is alkalmas.
5. Gombák — fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmukban kiegyensúlyozott termékek. Sok rostot, B-vitaminokat, D- és C-vitaminokat, valamint kalcium, foszfor, vas és kálium mikroelemeket tartalmaznak.
A legalacsonyabb kalóriatartalmú gombák a vargányák, a csiperkegombák és a rókagombák. Megfelelő elkészítési móddal (főzés, párolás) segítenek a fogyásban, a koleszterinszint és a bélműködés normalizálásában, az immunrendszer erősítésében és a foszfor-kalcium-anyagcsere stabilizálásában - írja a sport.kz.