Életmód
Ezért nem tudunk lemondani az édességről
A szakember szerint nem akaratgyengeségről van szó

„Amikor a normál glükózszint lecsökken, az agy és az izmok szó szerint jelzik: »Valami édeset akarok!« A test a leggyorsabb energiaforrást keresi, és az édesség vagy a sütemény utáni vágy szinte fizikai igénnyé válik” – mondja a szakember.
De nincs ok az aggodalomra, mert számos módja van annak, hogy megbirkózzunk ezzel anélkül, hogy stresszelnénk a szervezetet.
Az összetett szénhidrátok lassan emésztődnek fel, és stabil energiát biztosítanak: a hajdinából, quinoából, bulgurból, kuszkuszból készült kásák, teljes kiőrlésű tészta, burgonya, hüvelyesek, borsó, zöldségek – brokkoli, kelbimbó és karfiol, spenót, spárga. Az alacsony glikémiás indexű gyümölcsök – grapefruit, körte, aszalt sárgabarack, aszalt szilva –, valamint a diófélék és magvak segítenek az egyenletes vércukorszint fenntartásában.
Nem kevésbé fontosak a krómot tartalmazó termékek, amelyek segítik a sejteket a cukor felszívódásában a vérből. Hiánya fokozza az édesség utáni vágyat. Fő forrásai a hús, a hal és a sajt.
Ráadásul az édesség utáni sóvárgás gyakran nem az éhséggel, hanem az idegi feszültséggel jár. A magnéziumban és B6-vitaminban gazdag termékek – avokádó, mandula, kesudió, banán, spenót, hüvelyesek és tofu – támogatják az idegrendszert és csökkentik a stresszt, így az édességről való lemondás kevésbé fájdalmas – írja a sports.kz.
„A cukormegvonás a szervezet jelzése, hogy a szokásos energiaforrás hirtelen eltűnt. Az idegrendszer támogatása, a gyors szénhidrátok fokozatos helyettesítése összetett szénhidrátokkal és a megfelelő mennyiségű mikroelem lehetővé teszi, hogy stressz nélkül átvészeljük ezt az időszakot és fenntartsuk az energiát”.