Életmód
Miért érdemes szilvát fogyasztani?
Mutatjuk, milyen előnyökkel jár

Kalóriatartalom
100 g friss szilva tartalmaz:
- 46 kcalot;
- 0,28 g zsírt;
- 0,7 g fehérjét;
- 11,42 g szénhidrátot (ebből 1,4 g rost);
- 87,23 g vizet.
Hasznos tulajdonságok
Vitaminok és ásványi anyagok
100 g gyümölcs a napi C-vitamin-bevitel körülbelül 10%-át fedezi. A szilva K-vitamint, káliumot, rezet és mangánt is tartalmaz.
Antioxidánsok
A lila fajták különösen értékesek, gazdagok antocianinokban és katechinekben. Ezek a vegyületek csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét és védik a sejteket az oxidatív stressztől.
Béta-karotin
A sárga fajták tartalmazzák a legtöbbet. Az anyag támogatja az immunitást, a légzőrendszer és a belek nyálkahártyájának egészségét.
Agyműködés
A lila pigmenteket tartalmazó gyümölcsök segítenek lelassítani az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást és támogatják a memóriát.
Szívműködés
Az antocianinok javítják az erek rugalmasságát, csökkentik a szív terhelését és megakadályozzák a plakkok kialakulását az artériákban.
Emésztés
A szilvában található rost javítja a bélműködést és fenntartja az egészséges mikrobiota egyensúlyát – írja a sports.kz.
Jó tanács: ne hámozza meg a szilvát – abban van a legtöbb rost és antioxidáns!