Életmód

Miért érdemes szilvát fogyasztani?

Mutatjuk, milyen előnyökkel jár

A szilva a Prunus nemzetségbe tartozó gyümölcsfa, az őszibarack és a cseresznye közeli „rokona”. A gyümölcsök zöldek, pirosak, sárgák vagy lilák, vékony, ehető héjjal és édes, lédús péppel. Frissen és szárítva is fogyasztják, desszertekben, szószokban, lekvárokban és kompótokban használják.

Miért érdemes szilvát fogyasztani?
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Jaap Arriens

Kalóriatartalom

100 g friss szilva tartalmaz:

- 46 kcalot;

- 0,28 g zsírt;

- 0,7 g fehérjét;

- 11,42 g szénhidrátot (ebből 1,4 g rost);

- 87,23 g vizet.

Hasznos tulajdonságok

Vitaminok és ásványi anyagok

100 g gyümölcs a napi C-vitamin-bevitel körülbelül 10%-át fedezi. A szilva K-vitamint, káliumot, rezet és mangánt is tartalmaz.

Antioxidánsok

A lila fajták különösen értékesek, gazdagok antocianinokban és katechinekben. Ezek a vegyületek csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét és védik a sejteket az oxidatív stressztől.

Béta-karotin

A sárga fajták tartalmazzák a legtöbbet. Az anyag támogatja az immunitást, a légzőrendszer és a belek nyálkahártyájának egészségét.

Agyműködés

A lila pigmenteket tartalmazó gyümölcsök segítenek lelassítani az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást és támogatják a memóriát.

Szívműködés

Az antocianinok javítják az erek rugalmasságát, csökkentik a szív terhelését és megakadályozzák a plakkok kialakulását az artériákban.

Emésztés

A szilvában található rost javítja a bélműködést és fenntartja az egészséges mikrobiota egyensúlyát – írja a sports.kz.

Jó tanács: ne hámozza meg a szilvát – abban van a legtöbb rost és antioxidáns!

Kapcsolódó írásaink