Életmód
Ha ekkor szedi a diót, akár több évig élvezheti a finom termést
Régen, ha egy családban gyermek született, diófát ültettek, ami végigkísérte a felnőtté válás útján

Régen, ha egy családban gyermek született, diófát ültettek, ami végigkísérte a felnőtté válás útján. Ma már kevés helyen él ez a szokás, ráadásul a klímaváltozás a diót is megviseli: sok új kártevő jelent meg az elmúlt években, és a szélsőséges időjárás sem kedvez a jó termésnek.
Megérett a dió: reped a zöld burok
Ahogy általában a zöldségeket és a gyümölcsöket, úgy a diót sem szabad túl korán vagy esetleg túl későn szüretelni. Ahhoz, hogy tökéletes legyen az íze, és a tárolhatósággal se legyen gond, meg kell várni a tökéletes pillanatot a dió szüreteléséhez. Ez nem más, mint a zöld burok, azaz a kopáncs megrepedése. Ekkor a dió víztartalma 30 százalék körüli, míg az olajtartalma alacsony. A kopáncs hasadásától kezdve 1-4 hét áll rendelkezésre, hogy betakarítsd a diót.
Hogyan szedje a diót?
Na hagyja, hogy magától hulljon le, de ne is verj le a fáról! Óvatos rázással az érett diók szépen leválnak már erre az enyhe mozgatásra is. A dióról azonnal szedje le a zöld héját – ha nehezen jön le, akkor pár napra tegye műanyag zsákba, és utána könnyen eltávolíthatja.
Mire ügyeljen diószüretkor?
Ha túl sokáig hagyja a földön a diót, megbarnul és az íze nem lesz olyan finom. Ugyanez történik, ha sokáig hagyja a fán, így tényleg érdemes figyelni az érés folyamatát és időben cselekedni. A nagy diófák esetében természetesen nem tudja mindenhonnan leszedni a termést, ilyen esetben várja meg, amíg lehullik, és szedje fel minden nap az érett diót. Van, aki ponyvát terít a fa alá, hogy könnyebb legyen a dolga – ezzel is megpróbálkozhat.
Hogyan tárolja a diót?
Miután leszedte a diót, és eltávolította a zöld burkot, szárítsa pár napig, mert könnyen befülledhet, bepenészedhet. Nagyon fontos, hogy jól szellőző helyen és módon tárolja! A lyukacsos zsák tökéletes: ha ebben lógatja fel a padláson vagy a garázsban, a dió sokáig, akár 3 évig is eltartható. Vannak, akik szárítás után feltörik, és a dióbelet a mélyhűtőben tárolják, így ráadásul mindig kéznél lesz, ha sütéskor, főzéskor szüksége van rá.