Életmód

Mit együnk stresszes időszakban?

Elengedhetetlen a kiegyensúlyozott lelkiállapot fenntartásához

Bár a stressz az év bármely szakában előfordulhat, az ősz kezdete mindig extra terhelést jelent. Hirtelen már csak néhány hónap van hátra az év végéig – és így már csak néhány hónap van hátra, hogy elérjük az összes kitűzött célunkat.

Mit együnk stresszes időszakban?
Képünk illusztráció
Fotó: PhotoAlto via AFP/AltoPress/Ezequiel Sambresqui

Magától értetődik, hogy a wellness alapjainak betartása elengedhetetlen a kiegyensúlyozott lelkiállapot fenntartásához. Ez magában foglalja a jó alvást és a megfelelő testmozgást, persze, de a helyes étkezést is. Íme egy pillantás azokra a konkrét ételekre, amelyeket mindannyiunknak fogyasztanunk kellene, hogy magas szinten tartsuk energiaszintünket, stabil mentális egészségünket és kordában tartsuk tápanyagainkat a fokozott stressz idején.

Alapvető tápanyagok a stressz leküzdéséhez

Amikor stresszes, a szervezete nagy mennyiségű energiát és tápanyagot fogyaszt. A következő tápanyagok különösen hajlamosak a kimerülésre stresszes időszakokban:

Antioxidánsok – segítenek szabályozni a stresszhormon kortizol szintjét; védik a sejteket a stressz okozta károsodástól

Magnézium – részt vesz az idegek stabilitásában; elősegíti a relaxációt

B-vitaminok – elengedhetetlenek az energia-anyagcseréhez és az idegek egészségéhez

Vas – segít az oxigén szállításában; Megelőzi a stressz okozta fáradtságot és a koncentrációzavarokat

Tápanyagpótló ételek stressz esetén

Mivel bizonyos tápanyagok gyorsan felszívódnak, amikor a szervezetünk stressz alatt van, fontos, hogy tudatosan fogyasszuk vagy kiegészítsük azokat. Szerencsére könnyű bevinni őket egy kiegyensúlyozott étrendből, és sok gyümölcs és zöldség tartalmaz számos szükséges tápanyagot. Például az avokádó gazdag B6-vitaminban és magnéziumban is, amelyek segítenek stabilizálni az idegrendszert.

-B-vitaminok – spenót, avokádó, banán

-Magnézium – mandula, edamame, földimogyoró és hüvelyesek, tökmag

-C-vitamin – kelkáposzta, kivi, citrusfélék, pirospaprika és a legtöbb más gyümölcs és zöldség -Vas – lencse, brokkoli, leveles zöldségek, kesudió, csicseriborsó, vörösbab

-Antioxidánsok – áfonya, eper, lila káposzta, diófélék, len

Általánosságban elmondható, hogy a változatos, tápanyagban gazdag ételekből álló étrend ideális a tápanyagok optimális egyensúlyának eléréséhez. A stressz okozta károk csökkentése és helyreállítása érdekében fontos, hogy magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású ételeket fogyasszunk. Például a bogyós gyümölcsök és a kakaó gazdagok polifenolokban, antioxidánsokban, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és segítenek megelőzni a stressz okozta sejtkárosodást.

Egészséges bélrendszer a nyugodtabb közérzetért

A stressz kompenzálása a felmerülésekor mindig nagyszerű, de az is jó ötlet, hogy olyan testet építsünk, amely már a kezdetektől képes ellenállni a stressznek. A stressztűrő képesség növelése nem azt jelenti, hogy nem fogunk stresszt érezni, hanem azt, hogy képesek leszünk alkalmazkodni a stresszhez, és minimalizálni annak a testünkre és az elménkre gyakorolt ​​hatásait. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a bélrendszeri környezet szorosan összefügg a stressztűréssel. A bélbaktériumok egyensúlya befolyásolja az olyan neurotranszmitterek termelését, mint a szerotonin, a dopamin és a GABA, segítve a stresszreakciónk szabályozását. Ezért a bélrendszeri környezet szabályozása fontos kulcs a stresszrezisztens elme és test felépítéséhez.

A stressztűrő képesség fokozása a beleken keresztül azt jelenti, hogy sok mikrobiotát támogató ételt kell fogyasztani. Ezek közé tartoznak az erjesztett ételek, amelyek segítenek növelni a hasznos baktériumok számát és szabályozni a bélrendszeri környezetet, valamint a prebiotikumok, amelyek táplálják a bélbaktériumokat és támogatják a bélrendszer egészségét.

A polifenolokban gazdag ételek, amelyek antioxidáns hatásukon keresztül csökkentik a stressz okozta károkat, valamint az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, amelyek csökkentik a bélgyulladást és támogatják a mentális stabilitást, szintén elengedhetetlenek.

Néhány élelmiszer, amit érdemes beilleszteni az étrendbe:

-Fermentált élelmiszerek (probiotikumok) – natto, miso, kimchi, savanyú káposzta

-Prebiotikus élelmiszerek (élelmi rostok) – zab, bab, banán, lenmag

-Polifenolok: zöld tea, matcha, bogyós gyümölcsök, kakaó, kurkuma, olajbogyó

-Omega-3 zsírsavak: chia mag, lenmag, dió

Ezen élelmiszerek beépítésével a napi étrendbe olyan szervezetet alakíthat ki, amely ellenállóbb a stresszel szemben. Például egy tál zabpehely és egy banán fogyasztása reggelire, hagyományos japán fermentált ételek, vagy egy matcha-a ital fogyasztása

Kapcsolódó írásaink