Életmód

Valóban jót tesz az egészségnek a tengeri moszat?

Nem mindenkinek jó

A tengeri moszat, vagy más néven kelp, már régóta nem egzotikus az asztalunkon. Ezeket a barna algákat chipshez, salátákhoz használják, sőt, különféle ételekhez is adják – írja a 24-es csatorna.

Valóban jót tesz az egészségnek a tengeri moszat?
Képünk illusztráció
Fotó: Photononstop via AFP/Onoky/Fabrice Lerouge

A laminária a hasznos anyagok tárháza. A lamináriát különösen magas jódtartalma miatt értékelik. Egy átlagos tengeri moszatsaláta 290-480 mcg jódot tartalmaz - ez többszöröse egy felnőtt napi ajánlott bevitelének.

A tengeri moszat összetétele

A jód szükséges a pajzsmirigy normális működéséhez és hormonjainak termeléséhez, ami közvetlenül befolyásolja az anyagcsere sebességét.

A jódon kívül a tengeri moszat a szervezet napi magnéziumszükségletének körülbelül 30%-át, kalciumtartalmának 17%-át és vastartalmának 16%-át fedezi (100 g termékre vonatkoztatva). Ezek az ásványi anyagok fontosak az erős csontok, a szív- és érrendszer, valamint a vérképzés egészségének megőrzése szempontjából.

Előnyök a pajzsmirigy, a szív és az emésztés számára

„Néhány tanulmány összefüggésbe hozta a tengeri moszatot a szívproblémák csökkent kockázatával, rákellenes tulajdonságokkal, vércukorszint-szabályozással és egészséges pajzsmirigy-működéssel. De további, magas színvonalú emberi vizsgálatokra van szükség” – jegyzik meg a Harvard Egyetem szakértői.

100 g tengeri moszat körülbelül 1,3 g rostot tartalmaz. Az NHS szerint a rost elengedhetetlen a bélműködéshez, hosszabb ideig tart jóllakottságérzetet biztosít, és csökkenti a súlyos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségektől a 2-es típusú cukorbetegségig terjedő kockázatát.

A jód nem az egyetlen dolog, amivel a tengeri moszat büszkélkedhet. A tengeri moszat antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védik a szervezet sejtjeit, elősegítik azok regenerálódását, erősítik az immunrendszert és lassítják a korai öregedés folyamatait.

Tudományos tanulmányok megerősítik, hogy a fukoidán és a laminarin, amelyek a tengeri moszatban találhatók, lassíthatják bizonyos típusú daganatok, különösen az emlő- és vastagbélrák növekedését.

A laminária poliszacharidjai erősítik az immunrendszert, a gyulladáscsökkentő komponensek és a prebiotikus rostok pedig elősegítik a hasznos mikroflóra növekedését, és segítenek fenntartani a normál vércukorszintet és koleszterinszintet.

Kinek nem szabad tengeri moszatot ennie?

Azonban nem szabad elragadtatni magunkat a magas jódtartalma miatt: a mikroelem feleslege károsíthatja a pajzsmirigyet, gyulladásos betegségeket vagy akár golyvát is okozhat.

A brit orvosok azt tanácsolják, hogy ne lépjék túl a napi 140 mcg jódbevitelt, a maximálisan megengedett adag pedig 1100 mcg. Túladagoláshoz több konzervdobozt kell megenni egymás után, de minden tenger gyümölcsei szerelmesének emlékeznie kell erre.

Ezenkívül a tengeri moszat allergiát is okozhat. Ha kiütések, duzzanat vagy más gyanús reakciók jelentkeznek tengeri moszatot tartalmazó étel fogyasztása után, mindenképpen forduljon orvoshoz.

A kész saláták kiválasztásakor is óvatosnak kell lenni: sok gyártó sót, cukrot, növényi olajat, ecetet vagy akár majonézt is ad hozzájuk. Mindez jelentősen növeli a kalóriatartalmat, és a túlzott sófogyasztás negatívan befolyásolhatja a vérnyomást.

Így a tengeri moszat hasznos, de nem létfontosságú táplálkozási elem. A lényeg az, hogy az étrended változatos és kiegyensúlyozott legyen.