Életmód

Azonnal beindul az emésztésünk, ha ezt esszük

Elég belőle két falat

Sokan kihagyják a reggelit, és csak egy kávéval indítják a napot. Gyakori reggeli a boltban vagy pékségben megvett édes vagy sós péksütemény, hiszen az emberek nagy részének nincs ideje otthon reggelizni. Ez pedig kihatással van az emésztésre. Létezik azonban egy gyümölcs, amivel ha indítjuk a napot, sokkal jobb lesz az egészségünk. Ez pedig nem más, mint a datolya.

Azonnal beindul az emésztésünk, ha ezt esszük
A datolya számos vitamint is tartalmaz
Fotó: Daniel Dorko / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A datolya finom és egészséges, tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és rosttal, és mivel aszalvány, ezért magas a cukortartalma is. Ez utóbbi miatt nem fogyaszthatunk belőle korlátlan mennyiséget, de egy-két szem nemcsak hogy beilleszthető a diétába, hanem csodát is tesz a testünkkel. A datolya ugyanis reggel, éhgyomorra fogyasztva serkenti a bélműködést, ráadásul hozzájárul a méregtelenítéshez is – írja a mindmegette.hu.

A datolya a benne található rostoknak köszönheti azt, hogy fogyasztása jó hatással van az emésztésünkre, a bélműködésre. Ahhoz, hogy a salaktalanítás hatékony legyen, és az emésztésünk megfelelően működjön, elengedhetetlen, hogy rostot fogyasszunk. A napi rostbevitelt elsősorban zöldségekből és gyümölcsökből tudjuk fedezni, és nem kell csak és kizárólag friss alapanyagokat magunkhoz venni. Jók a befőttek, főtt-párolt zöldségek, főzelékek, lekvárok és az aszalványok is. Csupán a mennyiségre kell csak figyelni.

Ha a datolyára esik a választásunk, akkor két dologra kell figyelni. Az egyik, hogy ne lépjük túl az ajánlott mennyiséget, ez a szakértők szerint 3-5 darab naponta. A legjobb, ha az elfogyasztott mennyiséget reggelre időzítjük, és éhgyomorra esszük egy pohár langyos tejjel vagy egy pohár vízzel együtt. Ezzel támogatjuk az emésztést és a megfelelő energiaszintet is.

A datolyában található fluorid, ami erősíti a fogzománcot, a vastartalma pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a vér oxigénszállító képessége megfelelően működjön, így fogyasztása ajánlott vérszegénységgel küzdő embereknek, gyerekeknek és várandós nőknek. Ezek mellett magnézium, mangán, foszfor, kalcium, kálium, nátrium, cink, A- és C-vitamin is található benne. A magas rosttartalom és az antioxidánsok, például a karotinoidok és a fenolok pedig szintén értékes tápanyagforrássá teszik a datolyát.

Kapcsolódó írásaink