Életmód

Miért nő a trombózis kockázata?

Energiaitalok és hőmérséklet

A meleg időben fogyasztott energiaitalok növelik a trombózis kockázatát – mondta A. Lebedeva táplálkozási szakértő.

Miért nő a trombózis kockázata?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/B. Boissonnet

A magas hőmérséklet önmagában is megterheli a szívet és az ereket: a pulzus felgyorsul, az erek kitágulnak, a szervezet folyadékot veszít. Ilyen körülmények között az energiaitalok rontják a helyzetet - a bennük lévő koffein és stimulánsok fokozzák a vízhajtó hatást és emelik a vérnyomást - magyarázta a szakértő.

Szerinte a koffein és a hő kombinációja felgyorsult folyadékvesztéshez vezet, ami a vér besűrűsödését okozza és növeli a trombózis valószínűségét. Szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknél tachycardia rohamok jelentkezhetnek, különösen az energiaitalok rendszeres fogyasztása esetén.

Alkohollal kombinálva az energiaitalok még nagyobb veszélyt jelentenek: elfedik a mérgezést, de nem csökkentik annak hatását, és a szív fokozott terhelése hipertóniás krízist vagy összeomlást okozhat.

A táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy meleg időben a sima vizet, a zöld teát vagy az izotóniás italokat részesítsük előnyben. Ha energiaitalokat iszunk, akkor legfeljebb egy dobozzal fogyasszunk naponta, és csak krónikus szívbetegség hiányában – hangsúlyozta a szakember.

Kapcsolódó írásaink