Életmód

A nap melyik szakaszában nyújtja a kávé a legnagyobb egészségügyi előnyöket?

Hosszú távú előnyök

Az European Heart Journal című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a reggeli kávéfogyasztóknál alacsonyabb a korai halálozás kockázata, különösen a szív- és érrendszeri betegségek miatt, összehasonlítva azokkal, akik a nap későbbi szakaszában isszák az italt, vagy teljesen tartózkodnak tőle. A tudósok hangsúlyozzák, hogy az egészséget nemcsak az elfogyasztott kávé mennyisége, hanem a fogyasztás időpontja is befolyásolja.

A nap melyik szakaszában nyújtja a kávé a legnagyobb egészségügyi előnyöket?
A reggeli kávé szinte kihagyhatatlan
Fotó: Science Photo Library via AFP/Igor Stevanovic

A tudósok több mint 40 000 ember 20 év alatt gyűjtött adatait elemezték, és megállapították, hogy a kávéfogyasztási szokások befolyásolhatják a hosszú távú egészségügyi eredményeket.

A tudósok azt találták, hogy azok az emberek, akik kávéval kezdték a napjukat, 16%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a vizsgálati időszak alatt, és 31%-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata azokhoz képest, akik nem itták ezt az italt. A napi kávéfogyasztásnak azonban nem volt ilyen védőhatása.

Az is kiderült, hogy a fogyasztás időpontja fontosabb - a reggeli kávé alacsonyabb halálozási aránnyal jár, míg a mennyisége nem játszik döntő szerepet, ha az italt nem reggel fogyasztják el.

A kutatók szerint a reggeli kávé jobban igazodhat a szervezet biológiai ritmusához, ezáltal csökkentve a betegségek kialakulásának valószínűségét. Hangsúlyozzák azonban, hogy egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a reggeli kávéfogyasztás a közvetlen oka az egészségre gyakorolt ​​pozitív hatásnak.

Kapcsolódó írásaink