Egészség
Ilyen a tökéletes reggeli a dietetikus szerint
A reggelizés hiánya mindinkább problémát jelent világszerte

Bár közismert mondások is utalnak a nap első étkezésének jelentőségére, még mindig nem fordítunk elég nagy figyelmet a reggelizésre. Sokan már az ébredésük első pillanatától fogva rohannak, sem időt, sem energiát nem szentelve egy egészséges reggeli rutin kialakításának. Pedig elegendő lenne néhány egészséges szokást beiktatnunk az ébredés utáni órákba, és máris sokat tehetnénk fizikai és mentális jóllétünkért egyaránt. Az idő sem lehet kifogás, hiszen ma már számos mintaétrend, előre elkészíthető receptek állnak rendelkezésre – írja a mindmegette.hu.
A kiegyensúlyozott reggeli rutin fő komponense a tudatosság. Ez dióhéjban azt jelenti, hogy jobban odafigyelünk magára az ételre és az azzal kapcsolatos érzéseinkre. Ezáltal különbséget tudunk tenni a fizikai és emocionális éhség között, aminek eredményeképpen egészséges étkezési szokásokat alakíthatunk ki, ráadásul a fogyást is sokkal inkább elősegíti, mint a reggeli kihagyása.
Az ideális reggeli a napi energiabevitel 20-25%-át fedezi, és az alábbi élelmiszercsoportokat tartalmazza:
- Teljes értékű gabonafélék: Ide tartoznak a teljes kiőrlésű magvakból készült péksütemények, kenyerek vagy gabonapelyhek, amelyek biztosítják a reggeli energiaforrást, és gazdagok élelmi rostokban.
- Fehérjék: A tej és tejtermékek – például sajtok, joghurtok, kefir – magas kalciumtartalmuk miatt elengedhetetlenek. A tojás és sovány húsok szintén jó választást jelentenek. Növényi alapú táplálkozás esetén a fehérjebevitelt elsősorban hüvelyesek, diófélék és olajos magvak, illetve gabonafélék változatos fogyasztásával biztosíthatjuk, ezenfelül a fehérjével dúsított növényi italok és egyéb növényi alternatívák színesíthetik az étrendet.
- Zöldségek és gyümölcsök: Magas rost-, vitamin- és víztartalmuk miatt nélkülözhetetlenek egy kiegyensúlyozott reggelihez.
- Folyadék: Szintén fontos szempont a megfelelő folyadékbevitel. Érdemes elsősorban vizet vagy ásványvizet választani erre a célra. Emellett a változatosság jegyében a tea, a 100%-os gyümölcslevek, a tej vagy a tejes italok is remek kiegészítők lehetnek.
Az emésztési jóllétünk megőrzése érdekében a reggeli ételek változatos összetételére különösen figyelni kell. A rostban gazdag gabonafélék és zöldségek segítik az emésztést, míg az olyan fermentált élelmiszerek, mint az alacsony zsírtartalmú probiotikus joghurtok, egyéb savanyított tejtermékek vagy a kovászos kenyér, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel támogatja a bélrendszer egészségét. A zöldségek, gyümölcsök közül minél színesebben válogassunk, így lehetünk biztosak benne, hogy többféle vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe, ami az emésztésünknek is jót tesz.