Életmód

Ezért érdemes kiöntés helyett felhasználni az uborka levét

Négy elhasználási javaslat az egészség oltárán

Az uborka páclevet általában a mosogatóba öntik, de nemcsak a konyhában, hanem a mindennapi életben és más ételek elkészítésekor is hasznos lehet.

Ezért érdemes kiöntés helyett felhasználni az uborka levét
A kovászos lé fogyasztása kifejezetten jó hatással van a szervezetre
Fotó: AFP/Science Photo Library/NEW/Science Photo Library/CAIA Image

Mit tartalmaz a savanyú uborka leve

A savanyúságlé egy tömény oldat, amely három fő összetevőből áll: ecetből, vízből és sóból. Az ecet és a só amellett, hogy fontos építőelemei a kiegyensúlyozott íznek, puhítóként is szolgálnak, amelyek segítenek az ételek tartósításában.

A sólé további összetevőket is tartalmaz, például cukrot és fűszereket, amelyek tovább fokozzák az üveg eredeti zöldségtartalmának ízét.

A sóoldatot akár két hónapig is tárolhatja a hűtőszekrényben, szorosan lezárt fedéllel. Ha azonban azt veszi észre, hogy a lé zavarossá vált vagy kellemetlen szaga van, ideje kidobni.

Hogyan használhatjuk fel a sóoldatot?

Hús pácolása

A sós savas oldat segít lebontani a fehérjerostokat, nemcsak puhává teszi a húsdarabot, hanem „fűszerekkel” is átitatja.

Szósz

Az uborkás páclét aktívan használják szószokban, pácokban és öntetekben. Enyhe savanyúságot és pikáns ízt ad az ételeknek. Például:

- hús- vagy halszószokban

- vinaigrette-ekben és salátaöntetekben

- csirkéhez vagy sertéshúshoz való pácok (puhítja a húst)

- majonézes vagy tejfölös szószok ecet vagy citromlé helyett.

Salátaöntet

Ízletes és egészséges salátaöntetet készíthetünk uborkaléből. Már önmagában is kellemes savanykás-sós alapja van, amely jól helyettesíti az ecetet vagy a citromlevet. Az alábbiakban néhány lehetőséget mutatunk be.

Alap öntet sós vízzel

- 3 evőkanál uborkalé

- 2 evőkanál olaj (napraforgó-, olíva- vagy tökolaj)

- egy csipetnyi fekete bors

- opcionális – egy teáskanál mustár.

Fűszeres öntet

- 4 evőkanál sólé

- 1 evőkanál szójaszósz

- 1 gerezd fokhagyma (finomra reszelve)

- 2 evőkanál olaj

- egy kevés őrölt bors vagy chili.

Krémes öntet

- 3 evőkanál sólé

- 2 evőkanál tejföl vagy görög joghurt

- 1 teáskanál méz

- zöldek (kapor, petrezselyem).

Jól illik zöldségsalátákhoz, vinaigrette-hez, burgonyához, káposztához vagy akár csirkesalátákhoz – ajánlja a sports.kz.

Koktélok

Uborkaléből valójában koktélokat is készíthetünk, alkoholmenteseket és alkoholosakat egyaránt. Sós, savanykás és frissítő íze van, amely jól kiemeli a többi hozzávalót.

Kapcsolódó írásaink