Életmód
Ezért érdemes kiöntés helyett felhasználni az uborka levét
Négy elhasználási javaslat az egészség oltárán

Mit tartalmaz a savanyú uborka leve
A savanyúságlé egy tömény oldat, amely három fő összetevőből áll: ecetből, vízből és sóból. Az ecet és a só amellett, hogy fontos építőelemei a kiegyensúlyozott íznek, puhítóként is szolgálnak, amelyek segítenek az ételek tartósításában.
A sólé további összetevőket is tartalmaz, például cukrot és fűszereket, amelyek tovább fokozzák az üveg eredeti zöldségtartalmának ízét.
A sóoldatot akár két hónapig is tárolhatja a hűtőszekrényben, szorosan lezárt fedéllel. Ha azonban azt veszi észre, hogy a lé zavarossá vált vagy kellemetlen szaga van, ideje kidobni.
Hogyan használhatjuk fel a sóoldatot?
Hús pácolása
A sós savas oldat segít lebontani a fehérjerostokat, nemcsak puhává teszi a húsdarabot, hanem „fűszerekkel” is átitatja.
Szósz
Az uborkás páclét aktívan használják szószokban, pácokban és öntetekben. Enyhe savanyúságot és pikáns ízt ad az ételeknek. Például:
- hús- vagy halszószokban
- vinaigrette-ekben és salátaöntetekben
- csirkéhez vagy sertéshúshoz való pácok (puhítja a húst)
- majonézes vagy tejfölös szószok ecet vagy citromlé helyett.
Salátaöntet
Ízletes és egészséges salátaöntetet készíthetünk uborkaléből. Már önmagában is kellemes savanykás-sós alapja van, amely jól helyettesíti az ecetet vagy a citromlevet. Az alábbiakban néhány lehetőséget mutatunk be.
Alap öntet sós vízzel
- 3 evőkanál uborkalé
- 2 evőkanál olaj (napraforgó-, olíva- vagy tökolaj)
- egy csipetnyi fekete bors
- opcionális – egy teáskanál mustár.
Fűszeres öntet
- 4 evőkanál sólé
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 gerezd fokhagyma (finomra reszelve)
- 2 evőkanál olaj
- egy kevés őrölt bors vagy chili.
Krémes öntet
- 3 evőkanál sólé
- 2 evőkanál tejföl vagy görög joghurt
- 1 teáskanál méz
- zöldek (kapor, petrezselyem).
Jól illik zöldségsalátákhoz, vinaigrette-hez, burgonyához, káposztához vagy akár csirkesalátákhoz – ajánlja a sports.kz.
Koktélok
Uborkaléből valójában koktélokat is készíthetünk, alkoholmenteseket és alkoholosakat egyaránt. Sós, savanykás és frissítő íze van, amely jól kiemeli a többi hozzávalót.