Életmód

Kiderült, meg kell-e mosni a tojásokat főzés előtt?

Úgy tűnik, hogy a bolti tojások tiszta héja nem jelent veszélyt

A kérdés két táborra osztja a háziasszonyokat: egyesek biztosak benne, hogy a tojásmosás kötelező rituálé, míg mások feleslegesnek tartják.

Kiderült, meg kell-e mosni a tojásokat főzés előtt?
Alapvető élelmiszer a tojás
Fotó: AFP/Anadolu/Celal Gunes

Úgy tűnik, hogy a bolti tojások tiszta héja nem jelent veszélyt. A szakértők azonban arra kérnek minket, hogy ne veszítsük el az éberségünket, mert az egészségünk forog kockán.

Miért mossunk meg valamit, ami már eleve kagylóhéjban van?

A fő érv a higiénia. Még ha a tojás tökéletesen tisztának is tűnik, láthatatlan ellenségek lehetnek a felszínén.

„Főzés előtt elengedhetetlen a mosásuk, különösen, ha piacon vagy gazdáktól vásárolunk tojást” – mondja a szakértő.

Ez az egyszerű lépés nemcsak a nyilvánvaló szennyeződéseket vagy ürüléket távolítja el a héj felületéről, hanem a potenciálisan káros baktériumokat is, amelyek szállítás és tárolás során rákerülhettek.

Különleges eset: nyers tojás és a szalmonellaveszély

Ha nyers tojást tervez használni, a mosásuk elengedhetetlen biztonsági óvintézkedés.

„A tojásokat is érdemes megmosni, mielőtt nyersen használjuk őket, például majonéz vagy tojáslikőr készítéséhez” – hangsúlyozza a szakértő.

A szalmonella, ha jelen van, a héjon található. Egy mosatlan tojás feltörésével fennáll a veszélye annak, hogy a baktériumok közvetlenül az ételbe kerülnek. A mosás jelentősen csökkenti ezt a kockázatot.

Hogyan kell megfelelően mosni a tojásokat?

A folyamat nem igényel sok erőfeszítést, de a következetesség fontos.

Mivel kell mosni?

„Otthon egyszerűen mosogatószerrel moshatja a tojást” – tanácsolja a szakértő.

Alternatív megoldásként szóda és só oldatát is használhatja, amelyben a kezelt tojásokat tartja.

Hogyan kell mosni? Kefék és szivacsok nem szükségesek.

„Elég, ha jól bedörzsöljük a tojásokat, hogy lemossuk róluk az összes szennyeződést” – javasolja a szakértő.

Ez elég a hatékony tisztításhoz. Fontos szabály: ha mégis szivacsot használunk, azt kizárólag tojáshoz használjuk. „Ne használjuk más edényekhez” – figyelmeztet a szakértő, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést.

Mi a következő lépés? A legfontosabb lépés! Miután megmosta a tojásokat, „alaposan mosson kezet szappannal”. Ez biztosítja, hogy a héjból származó baktériumok ne maradjanak a kezén, és ne kerüljenek át más élelmiszerekre.

A tojásmosás nem szeszély, hanem az élelmiszerbiztonság elemi szabálya. Ez az egyszerű szokás csak egy percet vesz igénybe, de megbízható védelmet nyújt a kellemetlen következmények ellen, lehetővé téve, hogy magabiztosan és nyugodtan főzzünk, tájékoztat a Sports.kz.

Kapcsolódó írásaink