Életmód

Zöldség, ami segít frissen tartani a kenyeret

A fagyasztás nagyszerű módszer, de nagy hiba

Amikor egy friss vekni kenyér néhány nap után megromlik, vagy ami még rosszabb, megpenészedik, az szégyen. Kiderült, hogy van egy egyszerű módja annak, hogy jelentősen meghosszabbítsuk az eltarthatóságát fagyasztás nélkül.

Zöldség, ami segít frissen tartani a kenyeret
Képünk illusztráció
Fotó: Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Bár a fagyasztás nagyszerű módszer, ha egy hónapnál tovább szeretné tárolni a kenyeret, van egy másik módja is annak, hogy frissen tartsa közvetlenül a konyhában.

A kenyér tárolásának fő hibája

Sokan hűtőszekrényben tárolják a kenyeret, abban a hitben, hogy így tovább friss marad. A szakértők szerint azonban ez az egyik legnagyobb hiba, amely a nedvességvesztés miatt csak felgyorsítja az érlelést.

Titkos hozzávaló a hűtőszekrényben

Szakértők azt javasolják, hogy a kenyeret vászonzacskóban vagy kenyértartóban tároljuk, hozzáadva... egy zellerszárat.

Ahhoz, hogy megértsük, miért működik ez a módszer, fontos tudni, hogy a friss kenyér fő ellensége a nedvességvesztés. Ez okozza, hogy idővel kiszárad, megkeményedik és penészes lesz.

Hogyan működik a zeller a kenyér tárolása során?

A zeller 95%-ban vízből áll. Amikor egy vagy két szárat teszünk egy kenyérzacskóba, a zeller lassan leadja a nedvességet a környezetbe. Ez tökéletes nedves mikroklímát hoz létre belül, ami megakadályozza a kenyér kiszáradását. Ennek eredményeként tovább marad puha és friss.

Magas víztartalma mellett a zeller természetes antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Ez segít megelőzni a penészspórák és más mikroorganizmusok elszaporodását a kenyér felületén, írja a Sports.kz.

Kapcsolódó írásaink