Életmód

Ezért érdemes algát fogyasztani

A tenger gyümölcsei kategória nem áll meg a kagylónál!

A tenger többet rejt, mint amit első pillantásra láthatunk belőle: a mélyben olyan anyagok rejtőznek, amelyek képesek hosszú távon fenntartani az emberi egészséget.

Ezért érdemes algát fogyasztani
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Garo

A toxiológus szakember szerint a tengeri moszat már régóta jelen van az emberi étrendben, de a szervezet számára nyújtott potenciálja csak most kezd megmutatkozni.

„Különösen érdekesek a barna algák és a bennük található fukoidán. Ez a természetes vegyület segít fenntartani a bélflóra egyensúlyát, serkenti a hasznos baktériumok szaporodását, és jótékony hatással van az anyagcserére” – magyarázza az orvos. Ezen tulajdonságaiknak köszönhetően az algákat nemcsak élelmiszertermékként tekintik, hanem olyan összetevők forrásaként is, amelyek segíthetnek megelőzni az életmóddal és a táplálkozással összefüggő betegségeket.

Az anyagcserére gyakorolt ​​hatása mellett a tengeri moszat régóta ismert egyedi tulajdonságairól. Gazdag jódforrás, amely szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes antioxidánsokat tartalmaz.

„Ezek a vegyületek segítenek megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől, erősítik az immunrendszert, és jótékony hatással vannak a szívre és az erekre. A magas élelmi rosttartalom javítja a bélműködést, a nehézfémek megkötésére való képessége pedig a tengeri moszatot a szervezet méregtelenítésének természetes eszközévé teszi” – jegyzi meg a toxikológus.

Mihail Kutusov szerint a társadalom érdeklődése napjainkban egyre inkább a betegségek megelőzése és az egészségmegőrzés felé fordul, ami azt jelenti, hogy a természeti erőforrásokra fordított figyelem különösen felértékelődik – írta meg a sports.kz.

A tengeri moszat régóta ismert élelmiszertermékként, de a kutatások azt mutatják, hogy a képességei sokkal szélesebb körűek. Ezek a tengeri növények erősíthetik az immunrendszert, fenntarthatják az anyagcserét és megvédhetik a szervezetet a negatív tényezőktől. És ha korábban a tengeri moszatot főként a főzéssel hozták összefüggésbe, ma már egyre inkább az orvostudomány és az egészségügy jövőjének részének tekintik.

Kapcsolódó írásaink