Életmód
Hogyan befolyásolja a paprika színe az egészségügyi előnyeit?
Piros, sárga vagy zöld

Kiderült, hogy a szín közvetlenül jelzi az érettséget és tápértéket.
A szakértő szerint minden kaliforniai paprika alacsony kalóriatartalmú rost- és vitaminforrás. Van azonban egy kulcsfontosságú különbség a zöld, a sárga és a piros között.
Ahogy a táplálkozási szakértő megjegyzi, a pirospaprika vezető szerepet tölt be a C-vitamin, a béta-karotin és az antioxidánsok tekintetében. Ez egy teljesen érett, édes és egészséges lehetőség. A sárga összetételében közel áll hozzá, de valamivel kevésbé telített karotinoidokkal. A zöldpaprika pedig éretlen gyümölcs. Kevesebb vitamint és cukrot tartalmaz, de a legropogósabb és gyakran megfizethetőbb.
A szakember szerint egyetlen közepes méretű paprika fedezheti egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének több mint 100%-át, amely kritikus fontosságú az immunitás, a kollagénszintézis és a sejtek öregedés elleni védelme szempontjából. A paprika különösen értékes az aktív életmódot folytatók számára: segíti az izmok regenerálódását edzés után, javítja a vér mikrokeringését és elősegíti az állóképességet.
A szakember napi egy közepes paprika (100-150 g) fogyasztását javasolja. Csak azoknak kell óvatosnak lenniük vele, akiknél gyomor-bélrendszeri betegségek (gastritis, fekély) súlyosbodását diagnosztizálták, mivel a rost irritálhatja a nyálkahártyát.